A hét bora

Ilyen a bikavér, ha szekszárdi

Szerző: Rozsomák
2019/11/24   |   15:28

Maga a bikavér elnevezés az irodalomtörténet tanúsága szerint Garay János szekszárdi költő tollából fakadt.

1846-ban írt „Szegszárdi bordalában” hasonlította először a szekszárdi vörösbort a bika véréhez.

Szekszárd volt tehát a bikavér őshazája, de a politika beleszólt, a ’60-as évek végén egy huszárvágással megoldotta a kérdést, a Bikavér csakis egri lehet, pont.

Csak 1990 óta használhatja Szekszárd ismét hivatalosan a bikavér nevet.

A szekszárdi bikavér rangjának visszaállításában Taklerék oroszlánszerepet játszottak.

Takler András, idősebb Takler Ferenc, ifjabb Takler FerencTakler András, idősebb Takler Ferenc, ifjabb Takler Ferenc

A bikavér szabályzat kidolgozásában is övék a vezető szerep.

A 2016-os Szekszárdon kiemelkedő évjáratnak számít.

Ez már az illatban tetten érhető: gyümölcsök és fűszerek vitális egyensúlya.

Fekete ribizli, erdei gyümölcsök, dohány, csokoládé és mentalevél.

Íze: lágy tanninok, finom savak, sűrű textúra, bársonyos-gyümölcsös, széles felület.

51% kékfrankos, 20% merlot, 13% cabernet franc, 7% cabernet sauvignon, 5% kadarka, 4% syrah mesterien centírozott elegye.

Az alapanyag a Hidaspetre, Várdomb, Alónána, Strázsa-hegy, Decsi-hegy dűlőkben termett.

15 hónapig érlelődött 85%-ban másod-, illetve harmadtöltésű, 15%-ban új, 500 l-es magyar és francia tölgyfahordókban.

A korty hosszú és elegáns, csupa élet, csupa bódító, otthonos melegség. Ilyen a bikavér, ha szekszárdi.

Olvasósarok