Borok

Ötszáz év után elkészült az első bor Leonardo szőlőjéből

Szerző: Gusto
2019/11/26   |   13:54

Leonardo da Vinci nemcsak zseniális festő, szobrász, feltaláló, építész, költő, hanem gondos borosgazda is volt. Több mint 500 év után szőlőjéből most elkészült az első bor - írja a thedrinksbusiness.

Az egy hektáros ültetvényt a mór becenevű milánói herceg, Ludovico Maria Sforza ajándékozta Leonardónak 1498-ban. Ugyanaz, aki 1495-ben felkérte a mestert Az utolsó vacsora megfestésére.

A freskót őrző Santa Maria delle Grazie templommal szemben található a Casa degli Atellani, melynek kertjében 2015-ben bizonyíthatóan megtalálták Leonardo egykori szőlőültetvényét.

A Casa degli Atellani kertjeA Casa degli Atellani kertje

Szakemberek az ásatásokról származó organikus anyagok laboratóriumi vizsgálatával rekonstruálták Leonardo szőlőjének teljes génprofilját, amely megegyezett a Malvasia di Candia Aromaticával, amely a 15. századi Lombardia egyik kedvelt fajtája volt.

A szőlőmaradványokból, Leonardo eredeti szőlőtőkéi helyén rekonstruált ültetvényt 2015-ben telepítették, a Castello di Luzzano pincészet szakemberei idén szüretelték róla az első termést. 

A szakemberek azért választották a nemes feladatra a Castello di Luzzanót, mert a pincészet évszázadok óta dolgozik a Malvasia di Candia szőlőfajtával.

A 2018-as évjáratból készített bort amforában érlelték, mielőtt tavasszal palackozták. A 330 palack nagy részét árverésen értékesítik majd.

Legolvasottabb
A bor, amiben még soha nem csalódtam
Első, 2011-es évjárata óta rajongója vagyok.... Tovább »
Itt egy tuti recept a meggyszezonra
Morzsatorta friss meggyel, leveles túróval.... Tovább »
Ők versenyeznek idén az Év Strandétele díjért
Az idén kétfordulós lett a megmérettetés.... Tovább »
Pár perc meló, és kész a legfinomabb nyári muffin
Amitől a nyári hőségben sem kapunk haslövést.... Tovább »
Legolvasottabb
A bor, amiben még soha nem csalódtam
Első, 2011-es évjárata óta rajongója vagyok.... Tovább »
Itt egy tuti recept a meggyszezonra
Morzsatorta friss meggyel, leveles túróval.... Tovább »
Ők versenyeznek idén az Év Strandétele díjért
Az idén kétfordulós lett a megmérettetés.... Tovább »
Pár perc meló, és kész a legfinomabb nyári muffin
Amitől a nyári hőségben sem kapunk haslövést.... Tovább »
Olvasósarok