A hét bora

Figula új megvilágításba helyezi a vörösbort

Szerző: Kling József
2020/01/31   |   18:29

Azt, hogy a Balaton északi partja vörösborban is király, ma már senkinek nem kell bizonygatni.

A Figula pincészet az elmúlt tíz évben rendesen odatette magát, hogy bebizonyítsa, a Balatonfüred-Csopaki borvidék ebben a műfajban is képes valami egyedit felmutatni.

Figula új megvilágításba helyezi a balatoni vörösbort. A fa nem játszik, nincsenek benne barrikos túlzások. Tölgyíz, füst, csoki, pörkölési aromák, isten véletek. Nem lekváros, nem is aszalt gyümölcsös.

Ellenben vannak fűszerei (például menta) és friss gyümölcsei: cseresznye, meggy, áfonya, szeder, kedves savai és még kedvesebb tanninjai.

A 2016-os Dörgicsei Merlot ilyen.

Soha meg nem mondanám, hogy merlot. Őszintén szólva nem is érdekel. Nem vagyok fajtafetisiszta. Ha a bor valóban a termőhelyről szól, miért keresném benne más vidékek merlot-arcait?

Itt az ásványosság az úr, feszes a szerkezet, hűvös az illat és az íz.

Egyensúly van benne, könnyedség, elegancia, profizmus, korszerű tudás, vagányság.

4000 forintért vettük a Bortársaságnál.

Legolvasottabb
Bécs fizet a polgárainak, hogy étterembe menjenek
Náluk így néz ki a gasztronómia támogatása.... Tovább »
Ezt a bort vinném magammal a lakatlan szigetre
Megemelem kalapomat a spanyol címkekultúra előtt.... Tovább »
Tökmagolajat a mákos tiramisura!
Íme a desszertek világbajnoka.... Tovább »
Legolvasottabb
Bécs fizet a polgárainak, hogy étterembe menjenek
Náluk így néz ki a gasztronómia támogatása.... Tovább »
Ezt a bort vinném magammal a lakatlan szigetre
Megemelem kalapomat a spanyol címkekultúra előtt.... Tovább »
Tökmagolajat a mákos tiramisura!
Íme a desszertek világbajnoka.... Tovább »
Olvasósarok