A hét bora

Ettől a bortól megint hinni kezdünk a furmintban

Szerző: Rozsomák
2020/02/15   |   17:32

Anno 2000-ben Bárdos Sarolta és Molnár Péter Bodrogkeresztúron építette föl kézműves-családi borászatát. Úgy hívják: Tokaj Nobilis.

Dűlő, fajta, természet, egyedi ízek kéz a kézben. Helyrekalapáltak egy 19. századi, tornácos, védettséget élvező parasztházat.

Ültetvényeik Bodrogkisfalud határában, a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőben hat hektáron szemeznek a napfénnyel.

Kép forrása: BortársaságKép forrása: Bortársaság

Javítsanak ki, ha tévedek, de úgy tudom, a borászatot alapvetően Bárdos Sarolta (Saci) működteti, ő a motorja, lelke, frontembere.

Családjában nagy hagyománya van a borászkodásnak, részben ma is azokat a területeket műveli, melyeket a nagyapja is kapált.

Mi most a 2018-as Birtokbor Furmintot pécéztük ki a szortimentből.

Az évjáratról: „Egy meleg év után a valaha mért legforróbb esztendő Magyarországon (már májusi kánikulával). Extrém korai érés, sokszor kényszerérett fürtök, elég gyenge botritiszesedéssel. Száraz boroknál nagyon észnél kellett lenni, ha valaki a savakat szerette volna megőrizni (de érett és nem zöld savakkal). Az elmúlt évtizedek egyik legkorábbi szürete, de akik időben tudtak lépni, ott meg tudták őrizni a savak mellett a megfelelő beltartalom reményét is.”

Gyönyörű furmint az első BIO-minősítésű évjáratból.

A Barakonyi és a Csirke-mál dűlők gyümölcse. Ezért birtokbor. Amúgy a Csirke-mál nem a csirkemáj régies neve. A mál szó a XVI- XVII. században (amikor a dűlő a nevét kapta), a legjobbat, a legértékesebbet, vagyis a legjobb, legmelegebb dűlőt jelentette.

A tétel fele hordóban erjedt, a másik fele tartályban.

Hűvös, tiszta illatában menta, körte, őszibarack, gyógynövények (főleg kamilla).

Ízben az ásványok keretezik a gyümölcsöket és fűszereket. Remek struktúra, gazdag, olajos test könnyed eleganciával ötvözve. Cizellált savai olyan szépen ellensúlyozzák a csepp maradékcukrot, hogy teljesen száraznak hat. A hordó aromái diszkréten a háttérből figyelnek. 

Amikor már azt gondoljuk, nem hiszünk a furmintban, mert nagyobb a füstje, mint a lángja, jön egy ilyen bor. Mindent újra kell gondolnunk. 

A Bortársaságnál vettük 2950 forintért.

Legolvasottabb
A bor, amiben még soha nem csalódtam
Első, 2011-es évjárata óta rajongója vagyok.... Tovább »
Itt egy tuti recept a meggyszezonra
Morzsatorta friss meggyel, leveles túróval.... Tovább »
Ők versenyeznek idén az Év Strandétele díjért
Az idén kétfordulós lett a megmérettetés.... Tovább »
Pár perc meló, és kész a legfinomabb nyári muffin
Amitől a nyári hőségben sem kapunk haslövést.... Tovább »
Legolvasottabb
A bor, amiben még soha nem csalódtam
Első, 2011-es évjárata óta rajongója vagyok.... Tovább »
Itt egy tuti recept a meggyszezonra
Morzsatorta friss meggyel, leveles túróval.... Tovább »
Ők versenyeznek idén az Év Strandétele díjért
Az idén kétfordulós lett a megmérettetés.... Tovább »
Pár perc meló, és kész a legfinomabb nyári muffin
Amitől a nyári hőségben sem kapunk haslövést.... Tovább »
Olvasósarok