Borok

Ma van a rajnai rizling születésnapja

Szerző: Németh Ágnes
2020/03/13   |   11:54

Németország adott nekünk Trabantot meg Volkswagent, meisseni porcelánt és jénai tálat, hamburgert és frankfurtert, de egy borőrültnek a rajnai rizling a legnagyobb német áldás.

Ez az a szőlőfajta, amely az egyik legtovább érlelhető bort adja, potenciálja a legnagyobb bordeaux-i vörösek sorába emeli.

Egyszer a brit Decanter megkérdezett több tucat borszakírót, milyen bort vinne magával egy lakatlan szigetre, ha csak egy fajtát választhatna, de abból sokat. A champagne után a rajnai volt a másik leggyakoribb válasz.

Miért éppen március 13?

A szőlőfajták világnapjai meglehetősen random módon alakulnak ki, a cabernet franc napját például egy kaliforniai házaspár indította el, és úgy maradtunk – kezdeményezésük óta december 4-én ünnepeljük a Villányban is otthonra talált franc-t.

A furmint és az aszú napja magyar kezdeményezés, de alulról jövő, vagyis nem az állami bormarketing, hanem a Furmint Februárt is jegyző Kézdy Dániel ötlete. A malbec napját viszont az agilis argentin bormarketing indította – azóta már igazán világhódító – útjára. 

Ehhez hasonlatosan a Riesling Day is állami kezdeményezés, a Deutsches Weininstitut műve. A születésnap okaként az első írásos dokumentumot citálják, amely 1435-ből származik, és egy rüsselsheimi pincében találták Rheingau közelében. Egy számla volt hat rizlingtőkéről 1435. március 13-i dátummal. Akkor még máshogy írták, riesslingen volt a neve, a riesling szót egy századdal később írta le Hieronymus Bock német botanikus (nem összekeverendő a körülbelül akkor élt, hasonló nevű Hieronymus Bosch holland festővel).

Kell-e a petrol?

A rajnai rizlingeket nehéz általánosan jellemezni, annyira meghatározza a terroir, és olyan széles körben elterjedt fajtáról beszélünk, hogy még Japánban és Kínában is termesztik.

Jellemzően aromatikus, magas savú fajta citrusokkal és egy különös, petrolos jeggyel, ami az érettebb rajnaiknál jelenik meg. Az elmúlt években elkezdődött egy polémia, miszerint a petrolosság borhiba (nagyjából úgy, ahogy a brett miatti animalitást is sokan istenítik).

A neves francia szőlőbirtokos, Michel Chapoutier hibának tartja, de többen vannak, akik szerint igenis a nagy rajnaik sajátja a benzineskannás illatjegy. A pártolók közé tartozik Joe Roberts borszakíró is. Mint állítja, a petrolosság a szőlőfajta egyik kémiai összetevőjének, a TDN-nek köszönhető, amely érlelés során alakul ki, és annnál jellemzőbb, minél érettebb (kis hozam, késői szüret), minél több napfény érte a szőlőt és minél magasabbak a savai.

Magyarország, mint rizlinghatalom?

Ez persze túlzás, de a számok és az ország mérete arányát tekintve az egyik legkomolyabb rajnaitermelő ország vagyunk.

Az 1283 hektárnyi rajnaival nálunk van a legtöbb Németország, Franciaország (Elzász), Ausztrália, Ausztria, az USA és Moldova után. A jelentős rizlingországok közt mégis említenünk kell a kicsi Luxemburgot a Mosel túlpartján, ahol 159 hektáron készítenek mesés, hosszan érlelhető rizlingeket, melyek méltók a legjobb német rizlingekhez.

Ugyanakkor a magyarok nem értékelik annyira a páratlan német rizlingeket. Legalábbis ezt állapította meg szomorúan a hazai rizlingspecialistának számító, Tar Ferenc, a Carpe Diem borbár vezetője.

Szerintünk ez a 10 legjobb magyar rajnai rizling:

  • GILVESY Rajnai Rizling Tarányi 2018
  • LÉGLI Gesztenyés Rajnai Rizling 2017
  • VILLA SANDAHL Tie Mania (Rajnai Rizling) 2016
  • BENCZE Aries Rajnai Rizling 2015
  • LAPOSA Rizling 2 2018
  • PÁLFFY Káli Rajnai Rizling 2018
  • KÁLI KÖVEK Zánka Rajnai Rizling 2019
  • BOTT FRIGYES Rajnai Rizling 2018
  • VILLA TOLNAY Rajnai Rizling 2019
  • GILVESY Rajnai Rizling 2017
Legolvasottabb
A vendéglátás összeomlása az egész gazdaságot veszélyezteti
A megoldáson és a segítségnyújtáson dolgozunk.... Tovább »
Megvan a villányi borverseny abszolút győztese
Az idei megmérettetésen összesen 308 bor szállt ringbe.... Tovább »
Pompás krumplis kenyér
Zsemlének, kiflinek is isteni, és még másnap is rugalmas, puha.... Tovább »
Legolvasottabb
A vendéglátás összeomlása az egész gazdaságot veszélyezteti
A megoldáson és a segítségnyújtáson dolgozunk.... Tovább »
Megvan a villányi borverseny abszolút győztese
Az idei megmérettetésen összesen 308 bor szállt ringbe.... Tovább »
Pompás krumplis kenyér
Zsemlének, kiflinek is isteni, és még másnap is rugalmas, puha.... Tovább »
Olvasósarok