A hét bora

Ebben a palackban már nyár van

Szerző: Rozsomák
2020/04/15   |   20:07

Sauvignon blanc, chardonnay és olaszrizling házasításából készült zamatos fehérbor.

Illatában az őszibarack, egres, bodza, ízében a grapefruit dominál. Élénk, üde savak, vibráló szerkezet, némi széndioxid, majd egy idő után a kitöltött pohárban megjelenik a krémesség. Önmagában is nagy élmény, ételnek leginkább halakat tudunk elképzelni mellette valami izgalmas körettel.

Az a vicc, hogy a fenti sorokat a 2006-os évjárat kóstolása során jegyeztük le, vagyis immár 14 éve, de minden szava igaz a mostani, 2019-es évjáratra is. Az állandóság dicsérete, ahogy Szent Ágoston mondaná.

Ezt támasztják alá Konyári Dani szavai is:

„A fehér Loliense esetén is 16-17 éve ugyanúgy házasítunk, ahogy az első évjáratban. A nagy részét, közel 40%-át mindig a sauvignon adja, a többi pedig chardonnay és olaszrizling egyenlő arányban. A szüreti időszakok egyre rövidebbek, ezt a három fajtát is 1-2 napon belül szoktuk szüretelni, van olyan, hogy a chardonnay és olaszrizling még együtt is erjed. Az első évjárattól reduktívan, tartályban erjesztjük, sosem volt hordós része. Amikor a három fajta kierjed, már újborként házasítunk, majd úgy érik finomseprőn.”

Igazából nehéz lenne mit hozzátenni. Talán annyit, hogy vakon kóstolva meg nem mondanám, hogy nem színtiszta sauvignon blanc pörög a pohárban. Üdítő, friss, ropogós bor komoly tartalékokkal, nem az a hamar kipukkanós fajta. Reméljük, a nyár a koronavírus miatt nem marad el, és ezzel a borral köszönthetjük a grillszezont.

2490 kőkemény magyar forintért még mindig jó vétel a Bortársaságnál

Legolvasottabb
Mindig is erre a sörre vágytam
A műfaj legavatottabb ismerőinek is teljesen új élményt jelenthet.... Tovább »
A bor, ami nélkül nincs nyár
Ezt a minőséget-színvonalat tessék utánozni valamennyi borvidéken.... Tovább »
Ez az olívaolaj tényleg megérdemelte a 100 pontot
Ráadásul 100 százalék hojiblanca fajtából préselték.... Tovább »
Legolvasottabb
Mindig is erre a sörre vágytam
A műfaj legavatottabb ismerőinek is teljesen új élményt jelenthet.... Tovább »
A bor, ami nélkül nincs nyár
Ezt a minőséget-színvonalat tessék utánozni valamennyi borvidéken.... Tovább »
Ez az olívaolaj tényleg megérdemelte a 100 pontot
Ráadásul 100 százalék hojiblanca fajtából préselték.... Tovább »
Olvasósarok