Leheletvékony, eszméletlenül ízes, és kábé harmadannyi kalória van benne, mint egy szokványos pizzában. Ráadásul háromnegyed óra alatt tálalásra kész.
Lassan egy hónapja nem jutunk élesztőhöz. A kovászoskenyér-sütés már napi rutinná vált, este összedobom, délelőtt kisütöm mindennapi kis cipónkat.
Bár találtam kovászos pizza recepteket a neten, nem volt kedvem fél-egy napos, bizonytalan kimenetelű projektbe fogni egy pár perc alatt befalható fogás kedvéért.
Cukkiniből pizzát? Elsőre nagyon zölden hangzik, de a végeredmény több mint meggyőző. Hibátlan pizzaélmény, semmilyen hiányérzetünk nincs, miközben öt perc alatt eltűntetjük az egyetlen közepes méretű cukkiniből készült, 30 centi átmérőjű, háromsajtos hamislepényt.
Utána pedig azzal a jó érzéssel dőlünk hátra a székben, hogy kivételesen ebéd után is fittek maradtunk.
Hozzávalók egy kb. 30 cm átmérőjű pizzatésztához
- 1 közepes méretű cukkini (25-30 dkg)
- 1 tojás
- 40 gramm liszt és/vagy búzadara (én tönkölydarát használtam, de kukoricadarával is el tudom képzelni)
- 20 gramm reszelt sajt
Elkészítése
A cukkinit meghámozzuk (ha zsenge, pláne ha bio, hámozni sem kell), és nagyobb lyukú sajtreszelőn lereszeljük. Megsózzuk, majd pár perc múlva kinyomkodjuk a levét. A cukkinimasszához adjuk a tojást, a lisztet/darát és reszelt sajtot.
Az így összeállt „tésztát” egy evőkanállal szétterítjük a sütőpapírral bélelt tepsin, amilyen vékonyan csak tudjuk.
200 fokra előmelegített sütőben negyed órán keresztül elősütjük. Addig elkészítjük a paradicsomszószt (hagymával, fokhagymával, bazsalikommal), és lereszeljük a feltétnek szánt sajtokat.
Ne ijedjünk meg, ha a pizzánk kezdetben felpúposodik, mire kivesszük, le fog nyugodni. Ha letelt a 15 perc, rátehetjük a paradicsomszószt, a sajtokat, és bármi mást, amit szívesen látunk a pizzán.
Szórjuk meg fűszerekkel (oregánó, rozmaring, zsálya, bazsalikom vagy előre gyártott pizza fűszerkeverék), és tegyük vissza a sütőbe újabb 15-20 percre.
Akkor igazán jó, ha az alja és a teteje is szépen megpirul.