Ízek

Így a legegészségesebb a kávé

Szerző: Gusto
2020/04/27   |   16:13

A kávé elkészítésének legegészségesebb módját kutatták svéd tudósok.

A különböző elkészítési módok és a szívroham, valamint halálozás közti kapcsolat vizsgálata során megállapították, a szűrt kávé a legjobb az egészségnek.

Eredményeikről a European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban, az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) lapjában számoltak be.

Kiderült, hogy a szűretlen - például a török - kávé olyan alkotóelemeket tartalmaz, melyek megnövelik a vér koleszterinszintjét. A filter azonban eltávolítja ezeket és csökkenti a szívrohamok és az idő előtti halálozás kockázatát".

Egy csésze szűretlen kávéban nagyjából 30-szor nagyobb a lipidnövelő anyagok koncentrációja, mint a szűrt kávéban - írja a MedicalXpress.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A szív- és érrendszeri eredetű halálozások esetében megállapították, hogy a szűrt kávé férfiak esetében 12 százalékkal, nők esetében 20 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát a nem kávézókhoz képest. A legalacsonyabb halálozási arány azok között jelentkezett, akik 1- 4 csésze szűrt kávét fogyasztottak naponta.

Azoknak, akik tudják, hogy magas a koleszterinszintjük és tenni akarnak ez ellen, azt tanácsolják, tartózkodjanak a szűretlen kávétól, ide tartozik a dugattyús kávékészítés is (french press).

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
Bécs fizet a polgárainak, hogy étterembe menjenek
Náluk így néz ki a gasztronómia támogatása.... Tovább »
Ezt a bort vinném magammal a lakatlan szigetre
Megemelem kalapomat a spanyol címkekultúra előtt.... Tovább »
Tökmagolajat a mákos tiramisura!
Íme a desszertek világbajnoka.... Tovább »
Legolvasottabb
Bécs fizet a polgárainak, hogy étterembe menjenek
Náluk így néz ki a gasztronómia támogatása.... Tovább »
Ezt a bort vinném magammal a lakatlan szigetre
Megemelem kalapomat a spanyol címkekultúra előtt.... Tovább »
Tökmagolajat a mákos tiramisura!
Íme a desszertek világbajnoka.... Tovább »
Olvasósarok