Gourmet

Tökmagolajat a mákos tiramisura!

Szerző: Scheer Katalin
2020/05/13   |   17:13

Tökmagolajat a desszertre? De még mennyire! Különösen, ha mákos tiramisuról van szó.

A tiramisu a főzés nélkül összedobható desszertek világbajnoka. A klasszikus kávés alaprecept mellett számos verziója létezik, magam például nyáron a tojás nélkül készülő, gyümölcsös variációkat preferálom az eprestől a málnáson, sárgabarackoson át a szedresig – de valószínűleg minden gyümölcs tiramisusítható.

Bár mákfüggők vagyunk, viszonylag későn jutott eszünkbe, hogy nagy kedvencünk is lehet a híres olasz desszert alkotóeleme. Azt a zseniális ötletet pedig, hogy a mákos tiramisut tökmagolajjal koronázzuk meg, a Kreinbacher pincészet étterméből loptuk. Elsőre talán bizarrnak tűnik, de az édes sajtkrém-mák-tökmagolaj trió elképesztő ízharmóniát alkot.

Hozzávalók két pohár desszerthez

  • 1 doboz natúr Philadelphia sajtkrém vagy 120 g mascarpone
  • 60 g porcukor (mi nádcukrot daráltunk le mákdarálóval)
  • 4 evőkanál darált mák
  • 2 dl tejszín
  • 8-10 db babapiskóta
  • 1 dl tej

Két okból használtam Philadelphiát mascarpone helyett. Először is sokkal könnyebb, mint az olasz sajtkrém (konkrétan feleannyi kalóriát tartalmaz), másrészt enyhe sóssága izgalmasabbá teszi a desszert ízvilágát.

A sajtkrémet elkevertem 40 gramm porcukorral, majd óvatosan hozzákanalaztam a felvert tejszínhabot. Két evőkanálnyit a poharak aljába halmoztam, és rárakosgattam két darab félbe törött, langyos tejbe áztatott Manner teljes kiőrlésű babapiskótát. A piskótákat megszórtam egy púpos evőkanálnyi cukros mákkal (a maradék, 20 gramm porcukor került a darált mákba).

Majd jött a következő réteg: sajtkrém, piskóta, mák. A tetejére került a maradék tejszínes sajtkrém, amit aztán a fogyasztás előtt – érdemes a desszertet legalább néhány óráig, de akár egy éjszakán át érlelni a hűtőben – meglocsoltam egy kevés jó fajta tökmagolajjal.

Csak azért készítek belőle ilyen kis adagot, mert képtelenek lennénk visszafogni magunkat, bármekkora mennyiséget be tudnánk falni belőle egy ültő helyünkben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Mákfanatikusoknak kötelező

Legolvasottabb
Egy magyar srác a Földközi-tengerben érlel borokat
Na de mi értelme leereszteni a palackokat a tenger mélyére?... Tovább »
Tokaji pincészet tarolt a nemzetközi borversenyen
A képzeletbeli dobogó mindhárom fokát elfoglalta!... Tovább »
Megtaláltuk a legszebb magyar cabernet franc-t
Annyit elárulhatunk, nem villányi.... Tovább »
Ezek tényleg örömborok
A természetesség mindenek előtt.... Tovább »
Ebben a fajtában ott van a nagybor lehetősége
A fajta nem veszik el az összképben, de a fókusz inkább a termőhelyen van.... Tovább »
Legolvasottabb
Egy magyar srác a Földközi-tengerben érlel borokat
Na de mi értelme leereszteni a palackokat a tenger mélyére?... Tovább »
Tokaji pincészet tarolt a nemzetközi borversenyen
A képzeletbeli dobogó mindhárom fokát elfoglalta!... Tovább »
Megtaláltuk a legszebb magyar cabernet franc-t
Annyit elárulhatunk, nem villányi.... Tovább »
Ezek tényleg örömborok
A természetesség mindenek előtt.... Tovább »
Ebben a fajtában ott van a nagybor lehetősége
A fajta nem veszik el az összképben, de a fókusz inkább a termőhelyen van.... Tovább »
Olvasósarok