A hét bora

Ezt a bort vinném magammal a lakatlan szigetre

Szerző: Kling József
2020/05/25   |   19:46

Megemelem kalapomat a spanyol címkekultúra előtt.

Nem ez az első palack az Ibériai-félszigetről, amit direkt a címkéje miatt emelek le a polcról. A beltartalom ráadásul még artisztikusabb, mint maga a forma.

casa rojo enemigo mío 2017

A színe olyan fekete, mint a szomolyai cseresznyéé, ami illatban és ízben is visszaköszön. Akárhány gyümölcsöt vélek felfedezni benne (áfonya, szilva, feketeribizli, faeper), mind érett, de nem lekváros.

Bár forróság van a pohárban és magas alkohol (14%), az esztétikai élményt mégis az alkotóelemek tökéletes egyensúlya nyújtja. Az, hogy semmi sem lóg ki.

Minél többet levegőzik, annál tapinthatóbb az egyensúly. A korty lédús, sűrű, tele frissen facsart fekete gyümölcsök, fűszerek (menta, halványan ánizs) és némi földesség aromáival.

Tanninja elejétől a végéig elegánsan puha, kedves, cseppet sem szárító. Íze intenzíven gyümölcsös, egyszerre kelti a friss és az évekig érlelt bor benyomását.

100% garnacha, ugyanaz a fajta, amit a franciák grenache-nak hívnak, azzal van tele a Rhone-vidék déli része. Vakon kóstolva bizony simán franciának mondanám, a drágább fajtából.

A Radovin webshopból amúgy 4590 Ft-ért rendeltük.

A bor neve, enemigo mio annyit tesz, az ellenségem. A vaddisznók ugyanis előszeretettel dézsmálják meg a szőlőültetvényeket, érthető hát, hogy a borászok számára nem éppen szívesen látott vendégek.

Nekem ez a világ legszelídebb vaddisznója. Minden kortya újabb és újabb inspiráció. Ezt vinném magammal a lakatlan szigetre.

BREAKING!!!!

A 2019-es egészen más stílus. Világosabb szín, áttetszőbb illat, lebegőbb struktúra. Meleg, gyümölcsös illata már-már újborokat idéz. Tanninja finom szerkezetű, savai élénkek, a meleg tónushoz képest meglepően azok. Szerethető ez az évjárat is, de ne akarjuk összehasonlítani a 2017-essel.

A casa rojo pincészetről érdemes megnézni ezt a kisfilmet, a helyett, hogy én itt okoskodnék róla. 

Legolvasottabb
A bor, amiben még soha nem csalódtam
Első, 2011-es évjárata óta rajongója vagyok.... Tovább »
Itt egy tuti recept a meggyszezonra
Morzsatorta friss meggyel, leveles túróval.... Tovább »
Ők versenyeznek idén az Év Strandétele díjért
Az idén kétfordulós lett a megmérettetés.... Tovább »
Pár perc meló, és kész a legfinomabb nyári muffin
Amitől a nyári hőségben sem kapunk haslövést.... Tovább »
Legolvasottabb
A bor, amiben még soha nem csalódtam
Első, 2011-es évjárata óta rajongója vagyok.... Tovább »
Itt egy tuti recept a meggyszezonra
Morzsatorta friss meggyel, leveles túróval.... Tovább »
Ők versenyeznek idén az Év Strandétele díjért
Az idén kétfordulós lett a megmérettetés.... Tovább »
Pár perc meló, és kész a legfinomabb nyári muffin
Amitől a nyári hőségben sem kapunk haslövést.... Tovább »
Olvasósarok