Melyik a legjobb Irsai Olivér?
A Nébih szakemberei a kereskedelmi láncok kínálatából 25 Irsai Olivér bort vizsgáltak a legújabb Szupermenta teszten.
A borok mindegyike 2019-es évjáratú. A vizsgált 25 Irsai Olivér mindegyike rendelkezett érvényes forgalomba hozatali engedéllyel.
Emellett a Nébih szakemberei az engedélyezési eljárás során leadott termékminták analitikai értékeit is összehasonlították a polcokról levett borok vizsgálati eredményeivel. Megnyugtató, hogy sem minőségben, sem a beltartalmi értékekben nem találtak eltérést a minták között.
A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket.
Az megvan, hogy született meg a név?
Az Irsai Olivér hibrid, vagyis egyszerre csemege- és borszőlőfajta. 1930-ban nemesítette Kocsis Pál a csabagyöngye és a pozsonyi fehér keresztezésével. A fiatal Kocsis eredetileg Párizsba készült ösztöndíjas festőnek, ám apja súlyos betegsége itthon marasztalta.
Végül a család és a rög mellett döntött, megismerkedett kora legismertebb szőlőnemesítőjével, Mathiász Jánossal, aki a filoxéravész miatt a hegyvidékről költözködött az immúnis homokterületre. Kocsis számtalan új szőlőfajtát nemesített, melyeket többnyire a barátairól nevezett el.
Az Irsai keresztelőjéről többféle legenda is kering a köztudatban. Az egyik szerint az örökösen pénzhiányban szenvedő Kocsis a névadással fizetett valamelyik hitelezőjének. Egy másik verzió szerint Irsai Olivér tisztességben megőszült bakter volt egy alföldi vasútállomáson, aki vonatjegyet hitelezett Kocsisnak, amikor az épp Pestre igyekezett legújabb teremtményével a táskájában, és hálából a vasutasról nevezte el az új szőlőfajtát.