Gourmet

Ez az olívaolaj tényleg megérdemelte a 100 pontot

Szerző: Kling József
2020/07/12   |   20:40

A Flos Olei az olívaolajak Michelin Guide-ja. Ebben a bibliában az áll, hogy a biodinamikus gazdálkodásból származó, demeter minősítésű, spanyol Finca la Torre olívászat folyékony aranya 2020-ban 100-ból 100 pontot kapott.

Vagyis ennél nincs följebb.

Hála a pomázi Igaziolíva úttörő munkájának, nálunk is fellelhetők már az ilyen csodanedűk.

Olajunkat 100 százalék hojiblanca fajtából préselték.

Illata bódító és olyan rétegzett, hogy szétszálazásába beleszédül az ember.

Frissen nyírt fű, sóskalevél, őszibarack, fehérbors, fehér orgona, (leheletnyi bodza), zöld banánhéj, jalapeno paprika, zöldalma, szárított paradicsom, csak amit első szippantásra sikerül kiszagolnom belőle.

Struktúrája lágy és selymes, ugyanakkor tömör, puha, és íze nélkülöz minden vadságot.

Mandulás kesernyéje elegáns, az éretlen, fehér champion barackra emlékeztet.

Íze hosszú, még tisztán, kiskanálból kóstolva sem reszeli a garatot.

Nem tudok elképzelni olyan fogást, amihez ne illene, jómagam szinte mindent meglocsolok vele (salátát, túrót, sajtot, főzeléket, humuszt, halat, rizst, krumplipürét).

Ha csak önmagában akarom élvezni, finom kovászos kenyeret tunkolok bele, friss paradicsomot, bazsalikomot, vajretket és valami jobb féle kemény sajtot eszem hozzá.

(Az Igaziolívában vettem 5500 forintért.)

Fotók: gusto.hu

Legolvasottabb
Egy magyar srác a Földközi-tengerben érlel borokat
Na de mi értelme leereszteni a palackokat a tenger mélyére?... Tovább »
Tokaji pincészet tarolt a nemzetközi borversenyen
A képzeletbeli dobogó mindhárom fokát elfoglalta!... Tovább »
Megtaláltuk a legszebb magyar cabernet franc-t
Annyit elárulhatunk, nem villányi.... Tovább »
Ebben a fajtában ott van a nagybor lehetősége
A fajta nem veszik el az összképben, de a fókusz inkább a termőhelyen van.... Tovább »
Bolond, aki nem otthon készíti a pesztót
A házi verzió minimális erőfeszítéssel is veri a boltit.... Tovább »
Legolvasottabb
Egy magyar srác a Földközi-tengerben érlel borokat
Na de mi értelme leereszteni a palackokat a tenger mélyére?... Tovább »
Tokaji pincészet tarolt a nemzetközi borversenyen
A képzeletbeli dobogó mindhárom fokát elfoglalta!... Tovább »
Megtaláltuk a legszebb magyar cabernet franc-t
Annyit elárulhatunk, nem villányi.... Tovább »
Ebben a fajtában ott van a nagybor lehetősége
A fajta nem veszik el az összképben, de a fókusz inkább a termőhelyen van.... Tovább »
Bolond, aki nem otthon készíti a pesztót
A házi verzió minimális erőfeszítéssel is veri a boltit.... Tovább »
Olvasósarok