A hét bora

A bor, ami nélkül nincs nyár

Szerző: Kling József
2020/07/24   |   10:05

Amióta csak ismerem, ez a bor attól fantasztikus, hogy mindig jóval többet ad, mint amennyire számítunk. Igaz ez a színére, illatára, ízére.

Jásdi Olaszrizling 2019 (1, 5 liter), azaz másfeles.

Régóta nem telik el nyár nélküle. A lányom még kicsi volt, amikor először kóstoltam. A legrégibb évjárata, amiről képet is találtam, a 2008-as.

Ez a bor nemcsak az alap olaszrizling etalonja, hanem egyáltalán a magyar minőségi alap fehérbor zászlóshajója.

Ezt a minőséget-színvonalat tessék utánozni valamennyi borvidéken, és akkor minden rendben lesz.

Legnagyobb erénye, hogy alapszinten is képes közvetíteni a csopakiság lényegét, a hely szellemét.

Korrekt szín. Kedves, őszibarackos, barackmagos, mandulás, finoman zöldfűszeres, meglepően dús illat.

Ahhoz képest, hogy az alapok alapbora, íze is intenzív, őszibarackos, mandulás, fűszeres, és végül ásványos. Ezt adnám minden esküvőre, fröccsnek, de még inkább tisztán.

Vannak apró, hétköznapi örömök, amik az életet elviselhetőbbé teszik. Ilyen ez a bor is.

(A legnagyobb baj vele, hogy kevés van belőle. Balatoni és budapesti éttermekben lehet kapni, és természetesen Csopakon, a Jásdi vinotékában. Ott vettem 1800 forintért.)

Legolvasottabb
Mindig is erre a sörre vágytam
A műfaj legavatottabb ismerőinek is teljesen új élményt jelenthet.... Tovább »
A bor, ami nélkül nincs nyár
Ezt a minőséget-színvonalat tessék utánozni valamennyi borvidéken.... Tovább »
Ez az olívaolaj tényleg megérdemelte a 100 pontot
Ráadásul 100 százalék hojiblanca fajtából préselték.... Tovább »
Legolvasottabb
Mindig is erre a sörre vágytam
A műfaj legavatottabb ismerőinek is teljesen új élményt jelenthet.... Tovább »
A bor, ami nélkül nincs nyár
Ezt a minőséget-színvonalat tessék utánozni valamennyi borvidéken.... Tovább »
Ez az olívaolaj tényleg megérdemelte a 100 pontot
Ráadásul 100 százalék hojiblanca fajtából préselték.... Tovább »
Olvasósarok