A hét bora

Megtaláltuk a legszebb magyar cabernet franc-t

Szerző: Kling József
2020/09/05   |   13:49

Annyit elárulhatunk, nem villányi.

Pedig Villány nemzetközileg is elismert vezető fajtája a cabernet franc. Amikor Michael Broadbent, a nemrég elhunyt világhírű borkritikus 2000-ben leírta, hogy a „cabernet franc megtalálta a természetes otthonát Villányban”, a borvidék ezt a fajtát tűzte a zászlajára. Azóta is csodás franc-ok születnek arrafelé.

Személyes kedvencemet, Bakonyi Péter franc-ját évjáratról évjáratra rendszeresen újra kóstolom és egyre jobban szeretem.

De most mégis azt kell mondanom, a legeslegfranc-abb franc-t Sopronban (pontosabban Balfon) készíti ifjabb Franz Weninger.

Frettner Cabernet Franc 2015.

Franz Weninger (Kép: Bortársaság)Franz Weninger (Kép: Bortársaság)

A szőlő az agyagos-humuszos, biodinamikusan művelt Frettner-dűlő termése. Spontán erjedt, sokáig lovagolt finomseprőn.

Meghatározó karaktere a hűvösség. Menta. Eukaliptusz. Fekete bors. Keleti fűszerek. Erdei gyümölcsök. Ásvány. Megint menta. Medvecukor. Egy kicsit meggy. Ásvány. Fekete bors. Menta.

És így tovább, a végtelenségig.

A test elegáns, gazdag, szofisztikált. A kortyban az üdítő gyümölcsösség a menta hűvösségével, az eukaliptusz és fekete bors aromáival keveredik. Finom tanninjáról szakdolgozatot lehetne írni. 

A fajtajelleg egyértelmű, talán a Loire-menti stílushoz áll a legközelebb, de a bor mégis túllép saját árnyékán. Mint minden nagybor.

Drága (10 300 Ft), karácsonyi ajándék kategória. De egyszer az életben muszáj megkóstolni.

Legolvasottabb
Ilyen finom pizzát utoljára az Anyukám mondtában ettem
Mitől is valódi nápolyi pizza a nápolyi pizza?... Tovább »
Ha csak a címkén múlna, ezt a bort sose venném le a polcról
A bor fantázianeve sem dobogtatja meg a szívemet.... Tovább »
Szexista hirdetéssel keres munkaerőt a Pékműhely
Ne csak a kenyér legyen minőségi, hanem a szemlélet is.... Tovább »
Mintha forró lávát innék
A neve fogalom, stílusának komoly rajongói vannak.... Tovább »
Ez a legkülönlegesebb pezsgő, amit valaha kóstoltunk
Grand cru besorolású pezsgőből az első élményünk.... Tovább »
Legolvasottabb
Ilyen finom pizzát utoljára az Anyukám mondtában ettem
Mitől is valódi nápolyi pizza a nápolyi pizza?... Tovább »
Ha csak a címkén múlna, ezt a bort sose venném le a polcról
A bor fantázianeve sem dobogtatja meg a szívemet.... Tovább »
Szexista hirdetéssel keres munkaerőt a Pékműhely
Ne csak a kenyér legyen minőségi, hanem a szemlélet is.... Tovább »
Mintha forró lávát innék
A neve fogalom, stílusának komoly rajongói vannak.... Tovább »
Ez a legkülönlegesebb pezsgő, amit valaha kóstoltunk
Grand cru besorolású pezsgőből az első élményünk.... Tovább »
Olvasósarok