Borok

Egy magyar srác a Földközi-tengerben érlel borokat

Szerző: Németh Ágnes
2020/09/15   |   14:00

Borbély Gergő és spanyol párja, Mariona Alabau Peyra egyre mélyebbre merülnek a tengeri érlelés tudományában, a Földközi-tenger mélyéről kiemelt borok pedig már itthon is kóstolhatók.

Borbély Gergő ismeretlenül írt, megtalált egy korábbi cikket a borok tengeri érleléséről, amelyet még én rendeltem annak idején, főszerkesztőként. Azt írta, ő is ilyesmivel foglalkozik, és szívesen bemutatna a dolgait. Néhány hónappal később meglátogattak minket penedèsi házunkban (Barcelona közelében).

Hatalmas faládát cipeltek, kinyitották, leesett az állunk. Parányi tengeri élőlények sokasága vonta be a palackokat a ládában, egy adag halászháló tekeredett lazán az üvegek nyakára, mintha csak most hozták volna fel a tenger mélyéről. Engem már ekkor „megvettek”, pedig a sztori és a kóstoló csak eztán következett.

A grenache, más néven garnacha az egyik kedvenc szőlőfajtám, sokban hasonlít a kékfrankoshoz. Élénk savú, gyümölcsös, fiatalon is élvezetes, de szépen érlelhető. Gergőék először egy „terrestrial”, azaz földi érlelésű grenache-t öntöttek a poharunkba.

Egyelőre minden tengerbe merített vörösboruk Prioratból származik, amely talán a legizgalmasabb spanyol borvidék drámai sziklákkal, szinte zéró csapadékkal és egy csapat elszánt csúcsborásszal (kicsit, mint a mi Somlónk, csak vörösben). Spanyolországban sok DOC és csak két DOCG minősítésű borvidék van, ebből az egyik Rioja, a másik Priorat. Gergőék egy itteni borászattól szerzik be a borokat és érlelik tovább a mélybe merített ketrecekben.

A szárazföldi, 2018-as, 100% garnacha bor szépen hozta a fajtajelleget, virgonc, üde, meggyes, selymes kis bor volt. Ezután megkóstolhattuk ugyanannak a bornak a 6 hónapig víz alatt érlelt verzióját, a Sea Start. Megdöbbentő volt a különbség. Lekerekedett, megállapodott, selymes, szép érleltséget mutató bor volt, de a zamatos piros bogyós gyümölcsök ugyanúgy jelen voltak.

Utána ugyanezt eljátszottuk egy másik borpárral, itt a 2017-es garnacha alapú házasítás (került bele még cariñena, cabernet sauvignon és syrah) már kapott 12 hónap hordós érlelést, tehát a kiinduló bor is komplexebb volt.

A különbség itt is egyértelműen tetten érhető volt, bár abban már kevésbé tudtunk megegyezni, hogy melyik páros esetében nyújtott nagyobb előnyt a tengeri érlelés (segítségül hívtuk a szomszédokat, akik történetesen cavakészítő borászok, és egészen véletlenül ők is próbálkoznak víz alatti érleléssel, egy adag cavájuk egy andorrai tó mélyén pihen).

A földi érlelésű bor határozott tanninjai a tenger alatt simára csiszolódtak, a LegaSea névre keresztelt bor textúrája selymesebb lett. Konszenzusra mégsem jutottunk, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy a tengeri érlelés következtében feltétlenül jobb lett mindkét bor. Ami biztos, mások lettek, semmiképp sem vált kárukra a tengermélyi kaland, nekünk viszont annál élvezetesebb volt a felismerés, a játék az ízekkel.

Na de mi értelme leereszteni a palackokat a tenger mélyére?

Az érvek közt ott az állandó hőmérséklet (Spanyolországban ez nem mindenhol megy hűtés nélkül, a legtöbb pincében gépek segítenek az állandó alacsony hőmérséklet elérésében).

Aztán ott van a jótékony csend és a sötétség – a víz mélyén nem kell félni a napsugarak ártó hatásától.

A legfontosabb mégis valami egészen más, amelyben nagy szerepe van az apró, korallszerű élőlényeknek, amelyek néhány hét után szorgosan bevonják a palackokat. Szilárdan megtapadnak rajtuk, és innentől kezdve az állandóan mozgó víznek van min fogást találnia, és megkezdődik a palackok lágy, szüntelen mozgatása. A ritmikus mozgás végzi el azt, amit a földön az idő is elvégez, csak lassabban.

A földi és a vízi érlelés közt azonban nemcsak az idő az egyetlen különbség: egyes borszakértők szerint 6 hónap tengeri érlelés során a borok elérik a 3-4 éves fejlettségi szintet – a gyümölcsösség és frissesség megőrzése mellett. 

A szárazföldi érlelés következtében a borok ezekből sokkal többet veszítenek, pontosan azért mert lassúbb a folyamat. 

Magyarországon is kapható

Érdemes beugrani a budapesti Vino Castillo borkereskedésbe, ahová pár napja megérkeztek az első tenger alatt érlelt borok. Számozott példányok, a Sea Starból 960 palack, a LegaSea-ből pedig 776 palack került forgalomba, ebből csak néhány jutott a pesti vinotékába. További információ az ElixSea oldalán található.

Legolvasottabb
Ilyen finom pizzát utoljára az Anyukám mondtában ettem
Mitől is valódi nápolyi pizza a nápolyi pizza?... Tovább »
Ha csak a címkén múlna, ezt a bort sose venném le a polcról
A bor fantázianeve sem dobogtatja meg a szívemet.... Tovább »
Szexista hirdetéssel keres munkaerőt a Pékműhely
Ne csak a kenyér legyen minőségi, hanem a szemlélet is.... Tovább »
Mintha forró lávát innék
A neve fogalom, stílusának komoly rajongói vannak.... Tovább »
Ez a legkülönlegesebb pezsgő, amit valaha kóstoltunk
Grand cru besorolású pezsgőből az első élményünk.... Tovább »
Legolvasottabb
Ilyen finom pizzát utoljára az Anyukám mondtában ettem
Mitől is valódi nápolyi pizza a nápolyi pizza?... Tovább »
Ha csak a címkén múlna, ezt a bort sose venném le a polcról
A bor fantázianeve sem dobogtatja meg a szívemet.... Tovább »
Szexista hirdetéssel keres munkaerőt a Pékműhely
Ne csak a kenyér legyen minőségi, hanem a szemlélet is.... Tovább »
Mintha forró lávát innék
A neve fogalom, stílusának komoly rajongói vannak.... Tovább »
Ez a legkülönlegesebb pezsgő, amit valaha kóstoltunk
Grand cru besorolású pezsgőből az első élményünk.... Tovább »
Olvasósarok