A hét bora

Számunkra már vörösborban is a Balaton az etalon

Szerző: Kling József
2020/09/24   |   19:26

Jásdi Cabernet franc-Merlot 2017.

A cím tudatosan provokatív, viszont tapasztalatok hosszú sora mondatja velünk.

(Alkalomadtán majd részletesebben kifejtjük.)

Hogy Jásdi az ország egyik legjobbja a cabernet franc műfajában (is), azt már többször bizonyította. Nem véletlen, hogy az úgynevezett Cabernet franc-napot az ő borával ünnepeltük.

Franc-ja iránti rajongásunknak csak az ára szab határt, 9000 forintot ugyanis kizárólag szökőévben tudunk leperkálni egy üveg szőlőléért. Legyen annak bármilyen nemes is a pedigréje.

Ezért is dobbant nagyot a szívünk, amikor az egész évben nyitva tartó Jásdi vinotékában megakadt a szemünk (nem királyi többes, hanem a gusto szerkesztősége, vagyis nem vagyok egyedül a véleményemmel) a 2017-es Cabernet franc-Merlot cuvée-n (3000 forintért).

Merthogy ebben is ott van annak a bizonyos franc-nak egy része. Plusz némi tihanyi merlot. 

Valahol a kisagyunk leghátsó nyúlványában persze tudtunk ennek a bornak a létezéséről, de a konkrét találkozás mindent felülírt.

Ez a bor is megerősítette azt a korábbi vélekedésünket, miszerint a Balaton-felvidék valamennyi hazai borműfaj reprodukálásának lehetséges epicentruma. Az is tény, hogy anno a fehér és kékszőlő egyenlő arányban képviseltette magát borvilágunk eme féltekén.

Az elmúlt huszonvalahány év borírói tapasztalatát egybevetve kijelenthetjük, ez a vörös küvé ott van a szeren.

Rubintos, áttetsző, tetszetős, intelligens vörösborszín.

Illata intenzív, de nem harsány. Tele fűszerrel, fekete bogyós erdei gyümölccsel, meleg tónussal, amit át- meg átjár valami hűvös fuvallat.

Ízben mindez visszaköszön elképesztően lágy, krémes struktúra kíséretében. Lágysága nem jelenti azt, hogy ne lennének savai. Utóízben barátságos fanyarság vidámítja az ízlelőbimbókat.

Nekünk nagyon bejött. 3000 forintért már-már emberbaráti cselekedet áruba bocsátani.

Fotók: gusto.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Vagány balatoni kékfrankos egy titkos kertből

Legolvasottabb
Ilyen finom pizzát utoljára az Anyukám mondtában ettem
Mitől is valódi nápolyi pizza a nápolyi pizza?... Tovább »
Ha csak a címkén múlna, ezt a bort sose venném le a polcról
A bor fantázianeve sem dobogtatja meg a szívemet.... Tovább »
Szexista hirdetéssel keres munkaerőt a Pékműhely
Ne csak a kenyér legyen minőségi, hanem a szemlélet is.... Tovább »
Mintha forró lávát innék
A neve fogalom, stílusának komoly rajongói vannak.... Tovább »
Ez a legkülönlegesebb pezsgő, amit valaha kóstoltunk
Grand cru besorolású pezsgőből az első élményünk.... Tovább »
Legolvasottabb
Ilyen finom pizzát utoljára az Anyukám mondtában ettem
Mitől is valódi nápolyi pizza a nápolyi pizza?... Tovább »
Ha csak a címkén múlna, ezt a bort sose venném le a polcról
A bor fantázianeve sem dobogtatja meg a szívemet.... Tovább »
Szexista hirdetéssel keres munkaerőt a Pékműhely
Ne csak a kenyér legyen minőségi, hanem a szemlélet is.... Tovább »
Mintha forró lávát innék
A neve fogalom, stílusának komoly rajongói vannak.... Tovább »
Ez a legkülönlegesebb pezsgő, amit valaha kóstoltunk
Grand cru besorolású pezsgőből az első élményünk.... Tovább »
Olvasósarok