Buborékláz

Ez a legkülönlegesebb pezsgő, amit valaha kóstoltunk

Szerző: Móser Imre
2020/10/04   |   16:03

Éves átlagban viszonylag sok champagne-t kóstolunk, már ami az alappezsgőket illeti. Grand cru besorolású pezsgőből azonban ez volt az első élményünk.

Francis Egly Champagne ikonikus figurája. 12 hektáron, három grand cru falu határában (Ambonnay, Verzenay, Bouzy) fekvő szölöültetvényeiről szüreteli a teljesen érett alapanyagot.

A három grand cru falu borait 50 százalék rezervborral házasítja, a második erjedést pedig minimum három év seprőn érlelés követi.

Kép forrása: BortársaságKép forrása: Bortársaság

Francis Egly a champagne-i organikus szőlőművelés egyik úttörője, aki elsőként kezdett alacsony terheléssel és érettebb szőlővel dolgozni, aminek az eredményeként igazi terroir pezsgőket tudott felmutatni.

Szortimentjének legolcsóbb darabját (29 750 Ft) volt szerencsénk kóstolni. Az élményt nem mostanában fogjuk kiheverni.

Túlsúlyban van benne a pinot noir (70%), kevés a chardonnay (30%).

Színe mély, érett, a vintage pezsgők árnyalatait idézi.

Komplex illatában péksütemény, élesztő, citrusaromák és ásványosság.

Textúrája krémes-selymes, a buborékok aprók, a pohárban letisztult, nagy kaliberű bort találunk. Eleganciája páratlan.

A pezsgés frissességet és izgalmat visz a kortyba, de inkább a struktúrát építi, és félúton szinte elbizonytalanodunk, pontosan mit is kóstolunk. Bort? Pezsgőt? Harmadik dimenziót?

Ezért is mondom, hogy a legkülönlegesebb élményünk. 

Legolvasottabb
Ilyen finom pizzát utoljára az Anyukám mondtában ettem
Mitől is valódi nápolyi pizza a nápolyi pizza?... Tovább »
Ha csak a címkén múlna, ezt a bort sose venném le a polcról
A bor fantázianeve sem dobogtatja meg a szívemet.... Tovább »
Szexista hirdetéssel keres munkaerőt a Pékműhely
Ne csak a kenyér legyen minőségi, hanem a szemlélet is.... Tovább »
Mintha forró lávát innék
A neve fogalom, stílusának komoly rajongói vannak.... Tovább »
Ez a legkülönlegesebb pezsgő, amit valaha kóstoltunk
Grand cru besorolású pezsgőből az első élményünk.... Tovább »
Legolvasottabb
Ilyen finom pizzát utoljára az Anyukám mondtában ettem
Mitől is valódi nápolyi pizza a nápolyi pizza?... Tovább »
Ha csak a címkén múlna, ezt a bort sose venném le a polcról
A bor fantázianeve sem dobogtatja meg a szívemet.... Tovább »
Szexista hirdetéssel keres munkaerőt a Pékműhely
Ne csak a kenyér legyen minőségi, hanem a szemlélet is.... Tovább »
Mintha forró lávát innék
A neve fogalom, stílusának komoly rajongói vannak.... Tovább »
Ez a legkülönlegesebb pezsgő, amit valaha kóstoltunk
Grand cru besorolású pezsgőből az első élményünk.... Tovább »
Olvasósarok