Ízek

Puha, szaftos, fahéjas – isteni svéd nemzeti tekercs

Szerző: Scheer Katalin
2020/11/20   |   17:41

Hogy a skandinávok vedelik a (többnyire filteres) kávét, azt nemcsak zseniális krimijeikből tudjuk, hanem a statisztikákból is. A svédek fejenként majdnem nyolc kiló kávét tüntetnek el évente, hozzá pedig kanelbullart rágcsálnak, hogy pontosan hány kilót, arról nem szól a fáma.

A kanelbulle, többes számban kanelbullar (értsd: fahéjas zsömlécske) igazi svédikum, mármint a svédek szerint. 

Azt most hagyjuk, hogy a dánoknak vagy a finneknek is megvan a maguk rettenetesen speciális fahéjas csigája, ami innen nézve nem sokban különbözik a kanelbullétól.

A tészta puha és foszlós, a töltelék szaftos és nagyon fahéjas, a háttérből kiérezhető pikantériát pedig a fenséges illatú kardamom szolgáltatja. A tetejére jégcukrot szokás szórni, én azonban azt mondom, dekorációs célból ne növeljük a cukortartalmat. Egy marék durvára tört dió éppolyan szép, és még új ízzel is gazdagítja a falatnyi tekercseket.

Hozzávalók kb. 10 kisebb csigához:

  • 200 g liszt
  • 75 ml tej
  • 10 g élesztő (+egy csurranásnyi méz)
  • 1 tojás
  • fél teáskanál kardamom (por)
  • egy csipet só
  • 40 g vaj
  • 30 g cukor (én mindig nádcukrot használok)
  • pár szem durvára tört dió és egy kis mézes tej a tetejére

A töltelékhez:

  • 1 nagy teáskanál fahéj
  • 50 g nádcukor
  • 30 g olvasztott vaj

Elkészítés:

Az összemorzsolt élesztőre csurrantottam egy kis mézet, majd ráöntöttem a langyos tejet. Néhány perc alatt felfutott.

A lisztet keverőtálba szitáltam, a közepébe öntöttem az élesztős tejet, hozzáadtam a puha vajat, a csipet sót, a cukrot, a tojást és a kardamomot, majd az egészen addig dagasztottam, míg a tészta el nem vált az edény falától.

Egy órán át kelesztettem, majd téglalap alakúra nyújtottam, és megkentem az olvasztott vaj-fahéj-cukor keverékkel. Feltekertem, majd az így kapott rudat két centis szeletekre vágtam. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, valamennyit megszórtam dióval és bekentem egy kis mézes tejjel.

Újabb fél óra kelesztés következett, ezalatt a csigák mérete majdnem megduplázódott.

250 fokra előmelegített sütőben (igen, ilyen forrón!) 7-9 perc alatt el is készül.

Nálunk este készült, úgyhogy kivételesen maradt belőle a reggeli kávéhoz. Jelentem: tökéletesen puha és szaftos maradt.

Aki csigák helyett igazi svéd csavarral szeretné készíteni, ezen a videón 2 perc 30 másodpertől tanulmányozhatja a feltekerés módját.

Fotók: gusto.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Dán királyi keksz az őszi estékre

Legolvasottabb
Dán királyi keksz az őszi estékre
Isteni kókuszos keksz fél óra alatt.... Tovább »
Megvan az első magyar Master Sommelier!
Tavaly októberben a Riedel a hónap sommelier-jének választotta.... Tovább »
Puha, szaftos, fahéjas – isteni svéd nemzeti tekercs
Igazi svédikum, mármint a svédek szerint. ... Tovább »
Ha ilyen a 2020-as évjárat, mint ez az újbor, akkor mákunk van
A hangsúly eltolódott a borszerűség felé.... Tovább »
Tokaji borászat került idén a világ legjobbjai közé
Egyedüli magyar borászatként kapott helyet a Wine&Spirits magazin idei Top100-as listáján.... Tovább »
Legolvasottabb
Dán királyi keksz az őszi estékre
Isteni kókuszos keksz fél óra alatt.... Tovább »
Megvan az első magyar Master Sommelier!
Tavaly októberben a Riedel a hónap sommelier-jének választotta.... Tovább »
Puha, szaftos, fahéjas – isteni svéd nemzeti tekercs
Igazi svédikum, mármint a svédek szerint. ... Tovább »
Ha ilyen a 2020-as évjárat, mint ez az újbor, akkor mákunk van
A hangsúly eltolódott a borszerűség felé.... Tovább »
Tokaji borászat került idén a világ legjobbjai közé
Egyedüli magyar borászatként kapott helyet a Wine&Spirits magazin idei Top100-as listáján.... Tovább »
Olvasósarok