Életmód

Miért imádják a magyar fiatalok a piacot?

Piac (fotó: Talabér Géza)
Szerző: Gusto
2017/03/16   |   11:49

A fiatalok inkább főznek, ráadásul szeretik a piacon beszerezni a hozzávalókat. Ugyanakkor nem tolják túl sem a fine diningot, sem a gyorséttermet. A zöldség és gyümölcs népszerűbb, mint az édesség, és ha nem lenne a közelükben szupermarket, akkor a többségük piacra járna – derül ki a Fény Utcai Piac legfrissebb online kutatásából.

Az 500, 16 és 35 év közötti budapesti fiatal gasztronómiai szokásait vizsgálva kiderül, hogy az ifjabb korosztály szeret főzni: 71%-uk hetente többször is fakanalat ragad, 85% pedig szeretné fejleszteni a tudását. 

Ez ellentétes a nemzetközi trendekkel, a fejlett világban egyre inkább visszaszorul az otthoni főzés, és a gyorsan elérhető táplálkozási lehetőségek dominálnak, manapság többen néznek főzőműsorokat és instagramos ételfotókat, mint amennyien főznek.

A fiatalok leginkább a nemzetközi ételeket szeretik, ezt követi a házias, majd a magyaros vonal, a fine dining és a gyorséttermi ételek viszont kevésbé népszerűek, harmada-negyede az érdeklődés irántuk, mint például a nemzetközi ételek iránt.

A legtöbben (40%), havonta 1-2 alkalommal járnak étterembe, és mindössze 2% nem szokott egyáltalán étterembe menni. Vásárlásaikat főként a szupermarketekben és a piacon intézik, de ha tehetnék, legszívesebben piacra járnának, szupermarketbe és élelmiszerláncokba viszont alig, a kisboltok és éjjel-nappal nyitva tartó boltok pedig csak 1%-os támogatottságot kaptak!

A megkérdezettek 10% vásárol csak 20.000 Ft alatt élelmiszert havonta, a fennmaradó csoportok nagyjából hasonló 30%-os arányban költenek 20-30 000 Ft, 30-40 000 Ft között és 40 000 Ft felett.

Azt is gondolnánk, hogy a fiatalok szívesen rendelik házhoz az élelmiszereket, de ezt cáfolják az adatok, 68%-uk soha nem rendel online élelmiszert.

Sokak fejében a piacok inkább az idősebb korosztályhoz kapcsolódnak, ez azonban nagyot változott az utóbbi időben. De mivel magyarázható a fiatalok látványos nyitása? Egyrészt egyre egészségtudatosabban élünk, melynek egyik alappillére a jó minőségű termékek megvásárlása, amelyeket talán a piacról tudunk a legkönnyebben beszerezni, hasonlóan az őstermelők áruihoz. A sokat emlegetett gasztroforradalom, a gasztrobloggerek népszerűsége is kedvet csinált a főzéshez, amihez az alapanyagokat szintén be lehet szerezni a piacról. 

Szóval a piac nemhogy nem ciki, de egyenesen divat. Olyannyira, hogy a megkérdezettek 95%-a jár piacra.

(forrás: http://izeselet.hu)

Legolvasottabb
A 10 legemlékezetesebb bor, amit 2016-ban ittam
Szakíróként inni, az az élmény. ... Tovább »
Ezek a legnagyobb magyar borok a szakírók szerint
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre Super 12 elnevezés... Tovább »
Hernyák Tomitól tanulhatnánk jófejséget
Magyar borászok között sosem találkoztam ilyen nemes gesztussal.... Tovább »
Megvan Magyarország tíz legjobb étterme
Kiosztották az Év Étterme díjat.... Tovább »
Legolvasottabb
A 10 legemlékezetesebb bor, amit 2016-ban ittam
Szakíróként inni, az az élmény. ... Tovább »
Ezek a legnagyobb magyar borok a szakírók szerint
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre Super 12 elnevezés... Tovább »
Hernyák Tomitól tanulhatnánk jófejséget
Magyar borászok között sosem találkoztam ilyen nemes gesztussal.... Tovább »
Megvan Magyarország tíz legjobb étterme
Kiosztották az Év Étterme díjat.... Tovább »
Olvasósarok