A hét bora

Aki francia eleganciát hozott Villányba

Malatinszky Csaba
Szerző: Kling József
2017/03/17   |   08:53

Mostanában megtalálnak az idősebb borok, és én egyre kíváncsibb vagyok rájuk. Malatinszky 8 éves merlot-ja egy Tesco polcán figyelt, porosan.

Egy hipermarket a bor állóképességének legjobb mércéje. Itt ugyanis minden együtt van, amit a bor nem szeret: neonfények, ingadozó hőmérséklet, mozgatás.

Malatinszky Csaba 2009-es merlot-ja mindent tűrő harcos. Egyébként ebben az évben tért át Csaba a bioművelésre.

Elegáns, friss illatot szabadítok ki a palackból, ami percről perce fokozódik. Ha vakon kóstolnám, azt hinném, egyenesen Pomerolból érkezett.

Úgy látszik, Villány nemcsak a Cabernet Franc-ban vált nemzetközivé, a merlot-nak is szobrot lehet itt állítani. Persze tehetséges szobrász kell hozzá. Amilyen Malatinszky Csaba.

Szóval frissesség és francia elegancia, piros bogyós gyümölcsök a köbön, meggybe oltott szilva (figyelem, nem aszalt!). A borkészítés magasiskolája Villányban (és minden forró borvidéken) ott kezdődik, amikor a borász képes az érett szőlőből átmenteni az üde gyümölcsösséget a borba.

A hordókezelést tanítani lehetne. Nem elnyomja, hanem fokozza a gyümölcsösséget. Körbeöleli, belebújuk, kitölti, de egyetlen pillanatra sem válik el tőle. Pipadohány, kávé, csokoládé, vagyis minden hordóaroma olyan szinten integrálódott, hogy erőfeszítésbe kerül egyáltalán beszélni róla. Pedig ott van, de csak sejtésszerűen. Az eleganciát, a bársonyos testérzetet is képes fokozni. Ennek a bársonyosságnak szerves része a puha tannin, ami egy-egy korty erejéig kiszálkásodik, de a korty végére győz a bor szaftossága.

A nyolc évnek semmi nyoma. Mármint negatív értelemben. Érett, letisztult, nagy bor pörög a pohárban. 3900 forintba került (szaküzletben ötezerért is láttam). Ahhoz sokkal, de sokkal jobban kellene élnünk, hogy ez a bor a mindennapjaink szerves részévé válhasson. Addig marad az ünnepek bora.

Malainszky Csaba meghatározó alakja a rendszerváltás utáni borforradalomnak.

Badacsonyban, a Malatinszky-kúriában földbirtokos ősei már a 18. században magas szinten művelték a borkészítést. Amikor Rohály Gáborék elindították a képzést az osztrák borakadémiával karöltve, elsőként jelentkezett. Ők bíztatták, hogy jó érzéke van hozzá, ezzel kellene foglalkoznia. Egybevágott a belső igény és a külső megerősítés. Végül a Gundel étteremben kezdte gyakorolni a mesterséget, ott vált a magyar sommelier archetípusává. ’97-ben megalapította szőlőbirtokát Villányban.

Mindig kívülálló volt, de a  borvidék sokat köszönhet neki. Egyszer megkérdeztem, mit vitt ő pontosan Villányba.

„Egészen konkrétan 100 barrique hordót vittem, és kiosztottam négy termelő között, akikkel kezdetben együtt dolgoztam. Addigra én már világlátott ember voltam, találkoztam a nemzetközi borászat meghatározó alakjaival, Jean Michel Cazes-zal, az Axa Millésimes egyik mindenható urával vagy például Piero Antinorival, a szupertoszkán borok egyik atyjával, és sok időt töltöttem Bordeaux-ban, közelebbről Medocban. Ezek az élmények óriási hatást gyakoroltak az ízlésemre, és mindezekkel a tapasztalatokkal a hátam mögött, azt hiszem, a hordókkal együtt valami más igényszintet is vittem Villányba.”

Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Megszületett az első egri aszú
A keresztapák természetesen tokajiak. ... Tovább »
Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Megszületett az első egri aszú
A keresztapák természetesen tokajiak. ... Tovább »
Olvasósarok