Életmód

Megvan a stressz ellenszere

(kép forrása: publicdomainpictures.net)
Szerző: Gusto
2017/03/17   |   10:11

A Sydneyi Egyetem tudósai 60 ezer - 45 éves vagy annál idősebb - ausztrál adatait vizsgálták meg két időszakban, egyszer a 2006-2008-es években, másodszor 2010-ben. Elemezték a zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásaikat, az életmódbeli tényezőket és a pszichikai stressz mennyiségét.

A stressz és a szorongás fokát mérő Kessler-skála használatával a kutatók összevetették a stresszértéket és az elfogyasztott zöldség és gyümölcs mennyiségét.

A résztvevők mintegy fele evett annyi gyümölcsöt, amennyi az ajánlások szerint szükséges, a zöldségfogyasztásban azonban csak hét százalékuk követte az ajánlott mennyiséget - mondta Melody Ding, a kutatás vezetője a Hszinhua kínai hírügynökségnek csütörtökön.

A kutatásban részt vevő nők, akik napi 5-7 adag zöldséget és gyümölcsöt ettek, 23 százalékkal kevesebb stresszről számoltak be, mint azok a nők, akik semmit vagy napi egy adagot fogyasztottak.

Akik napi 3-4 adag zöldséget ettek, 12 százalékkal kevesebb stresszt tapasztaltak azokhoz képest, mint akik semmit vagy egy adagot fogyasztottak naponta.

A közvélekedéssel ellentétben a gyümölcsfogyasztásnak nem volt szignifikáns hatása a stressz mennyiségére.

"Azt sajnos nem tudjuk, mi a pontos oka annak, hogy a zöldségfogyasztás csökkenti a stresszt, a mechanizmus megértésére más tudományterület szakembereit kell a kutatásba bevonnunk" - magyarázta Ding.

Ugyan mindkét nemnél megfigyelhették a zöldségfogyasztás stresszcsökkentő hatásait, a nőknél azonban ez erősebb volt, mint a férfiaknál.

"Lehetséges, hogy valódi élettani különbség van a férfiak és a nők között, ám az is, hogy a nők egyszerűen pontosabban számolnak be az étrendjükről és az átélt stresszről" - fűzte hozzá Ding.

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
A 10 legemlékezetesebb bor, amit 2016-ban ittam
Szakíróként inni, az az élmény. ... Tovább »
Hernyák Tomitól tanulhatnánk jófejséget
Magyar borászok között sosem találkoztam ilyen nemes gesztussal.... Tovább »
Ezek a legnagyobb magyar borok a szakírók szerint
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre Super 12 elnevezés... Tovább »
Megvan Magyarország tíz legjobb étterme
Kiosztották az Év Étterme díjat.... Tovább »
Legolvasottabb
A 10 legemlékezetesebb bor, amit 2016-ban ittam
Szakíróként inni, az az élmény. ... Tovább »
Hernyák Tomitól tanulhatnánk jófejséget
Magyar borászok között sosem találkoztam ilyen nemes gesztussal.... Tovább »
Ezek a legnagyobb magyar borok a szakírók szerint
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre Super 12 elnevezés... Tovább »
Megvan Magyarország tíz legjobb étterme
Kiosztották az Év Étterme díjat.... Tovább »
Olvasósarok