Gourmet

A Kisgömb utcában készül a világ legfinomabb csokija

chocoMe
Szerző: Kling József
2017/03/20   |   09:04

Milyen volt szőkesége, nem tudom már – írja a költő. Mi viszont tudjuk. Mert megkóstoltuk a chocoMe szőke csokijait, és ezt az élményt soha nem fogjuk elfelejteni.

A Chocome csokoládémanufaktúrát 2010-ben Mészáros Gábor alapította, aki azelőtt egy nagy sörös cégnél volt trade marketing vezető. Jött a gazdasági válság, őt meg elbocsátották.

Egy év munkanélküliség után gondolt egyet és mindent feltett egy lapra. A chocoMe („a csoki, ahogy én szeretem”) névre hallgató manufaktúra azzal a szerény céllal született meg, hogy elkészítse a tökéletes csokoládét.

Úgy tűnik, sikerült, a szakma azóta is egy rakás díjjal fejezte ki elismerését. Nem túlzás azt állítani, hogy Budapesten, a Kisgömb utca 23-ban készül a világ legfinomabb csokoládéja.

Mészáros a belgiumi Callebaut csokoládégyártó világhírű akadémiáján, a csokoládégurunak nevezett Philippe Vancayseele-től tanulta meg egy intenzív tanfolyamon a csokoládékészítés mesterségét.

Míg a szőke nő és a szőke kóla esetében a jelző tele van pejoratív felhangokkal, addig a szőke csoki egyértelműen magas minőséget jelöl. Olyasvalamit, aminek létezéséről eddig még nem is hallottunk.

Pedig a Valrhona, az egyik legnagyobb múlttal rendelkező francia csokoládégyártó, amelynek termékeit csúcséttermek használják desszertjeik elkészítéséhez, már 2002-ben megteremtette a negyedik csokoládétípust.

A chocoMe csokiknak is Valrhona az alapanyaguk. A szőke csoki aromavilága egyetlen eddig kóstolt csokiéhoz sem hasonlítható. A színe tényleg szőke vagy legalábbis ahhoz áll a legközelebb, hiszen nem tej- és nem is fehércsoki.

Hogy született a szőke csoki?

"Frédéric Bau – az École du Grand Chocolat VALRHONA alapítója és csokiszakértője – cirka 13 évvel ezelőtt Japánban tartott főzőiskolát, amikor a fehér csokit a vízfürdőben felejtette és a hibát csak 10 órával később vette észre. A fehér csoki a lassú, de hosszú melegítés hatására karamellizálódott, és megszületett a szőke csokoládé." (idézet innen) Ezt fejlesztette tovább a chocoMe valami sajátos technológiával.

Kóstolási jegyzetek

Megkóstoltunk a chocoMe szortimentjéből pár táblásat és a tonkababos, szőkecsokoládéval és kakaóporral bevont karamellizált makadámdiót. Lehidaltunk. Megdöbbentő a magvak tiszta íze és állaga. A makámdióé krémes, mégis roppan. A karamell, a tonkabab leheletnyi vaníliás-fűszeres árnyalata és a kakaópor finom kesernyéje meditatív egyensúlyban van.

Az egzotikus magvakkal és még egzotikusabb sókkal megszórt táblás szőke csokiknál az alapélmény a textúra és struktúra sosem tapasztalt tökéletessége. Egészen sajátos zenéje van annak, ahogy roppan.

Nyilván nem lesz mindennapi csemegénk, mert a minőségnek és a szférák zenéjének igen magas ára van. Egy 100 grammos tábla 2990 forintba kerül.

Maldon só - fekete szezám – szicíliai mandula 

Pirított fekete szezám és Maldon só találkozása a szőkecsoki karamellás aromáival. Aki szereti a sós karamellt, annak ez a csoki a megváltást jelentheti. Pikáns, hosszú az utóíze.

Tonkabab - tört kakaóbab – szicíliai mandula

A fahéjas-vaníliás aromákat felvonultató tonkabab a vezető íz ebben az arányos kompozícióban. 

Füstölt só - pekándió - liofilizált karamell

A szortiment egyik legizgalmasabb, legérzékibb darabja. Az ír-tengeri füstölt só újra hangolja a szőke csokoládé amúgy is karamelles aromáit és magát a liofilizált karamellt is átírja. Olyan élmény, mintha az ötödik ízt, az umamit fedeztük volna fel.

Etióp Yirga  kávé – Piemonte-i mogyoró - liofilizált karamell

Az etióp kávé citrusos világa összefeszül a piemonti mogyoró és a liofilizált karamell lágy aromáival. De nem harc, hanem harmónia születik belőle. Kávés utóíze hosszan megmarad a szájban, mintha a világ  legfinomabb eszpresszóját ittuk volna.

Legolvasottabb
Az Anyukám mondta is bekerült a világ legjobb éttermei közé
Négy magyar étterem szerepel a legjobbak között.... Tovább »
Ha csak egy magyar borászt választhatok, akkor az Györgykovács Imre
Miatta lettem Somló elkötelezett trubadúrja.... Tovább »
Boldog születésnapot, Bortársaság!
Sok apró mozzanatból épül fel egy olyan sikertörténet, mint amilyen a Bortársaságé.... Tovább »
Vetélytársa lesz a Nutellának
Nem lesz benne pálmaolaj. ... Tovább »
Legolvasottabb
Az Anyukám mondta is bekerült a világ legjobb éttermei közé
Négy magyar étterem szerepel a legjobbak között.... Tovább »
Ha csak egy magyar borászt választhatok, akkor az Györgykovács Imre
Miatta lettem Somló elkötelezett trubadúrja.... Tovább »
Boldog születésnapot, Bortársaság!
Sok apró mozzanatból épül fel egy olyan sikertörténet, mint amilyen a Bortársaságé.... Tovább »
Vetélytársa lesz a Nutellának
Nem lesz benne pálmaolaj. ... Tovább »
Olvasósarok