Emberek

Jó kezekben van a mátrai borvidék jövője

Kóstoló a Vigadóban
Szerző: Kling József
2017/03/22   |   11:26

Minden jó ügy mellé odaállok. Ilyen a Magna Mátra is, nyolc borászat dac- és védszövetsége, amely célul tűzte ki, hogy végre megmutatja a borvidék igazi karakterét, amely messze túlmutat az illatos, felejthető, egynyári borokon. A borvidéket ugyanis vulkanikus talajadottságai, változatos mikroklímái és lelkes, főleg y generációs borászai tényleg valami komolyabbra predesztinálják.

A nyolc alapító pince (Benedek Pince, Centurio Szőlőbirtok, H2 Pince, Kékhegy Pince, Levente Szőlőbirtok és Pince, Losonci Pince, Nagygombos Borászat, Szignárovits-Maka Pince) szándéka az, hogy Kárpát-medencei fajtákkal adjon önálló karaktert a borvidéknek. 

Minap a Vigadóban mutatkozott be a Magna Mátra 8 ifjú titánja 24 borral. Amolyan szándéknyilatkozatnak tekinthető ez a bemutatkozás, hiszen a zászlósnak kikiáltott Magna bor még csak fejben létezik. Szabályozása viszont már van, amelynek főleg a Csopaki kódex volt az ihletője.

MagnásokMagnások

A Magna bor alapvető kritériumai így néznek ki:

  • kizárólag Kárpát-medencei fajtákból
  • legfeljebb 1 kg-os terheléssel
  • egy átmeneti időszak után csak ökológiai szőlőterületről 
  • spontán erjesztve, a pincetechnológiák minimalizálásával

Oké. Hajrá! 

A borvidék arculatát továbbra is a nagy, ipari borászatok fogják meghatározni. Egyébként, ahogy az a sajtóbeszélgetésen is elhangzott, a nagy cégek sincsenek kizárva a buliból, ők is készíthetnek Magna bort, ha megfelelnek a kritériumoknak.

A mostani megmutatkozás egyfajta állapotfelmérés. Nem tudom, valóban itt volt-e az ideje, nem túl korai-e, de megértem a lelkesedést és a fiatalos türelmetlenséget. Én is ugyanígy meg akarnám mutatni magamat. 

Losonci Bálint, az egyesület motorja, akit ráadásul ezer éve ismerek, abszolút garancia arra, hogyha rajta múlik, akkor ez az egész történet egy szép napon valóban realizálódik.

Azért egy picit csalódtam. Még azok a tételek is kevesebbet mutattak magukból, amiket eddig lelkesen megénekeltem. Nyilván ennek én is oka vagyok, én is változom, nem csak a borok. 

Úgy terveztem, hogy minden borról külön-külön írok. Meg is írtam. De amikor visszaolvastam, rájöttem, hogy csupa fanyalgás az egész. Nem volt igazán kiugró tétel, olyan, amiről most lelkesen beszámolhatnék. Ahhoz meg már öreg vagyok, hogy osszam az észt. Meg aztán nem akarok senkit megbántani.

(Németh Richárd kóstolási jegyzeteit ajánlom jó szívvel! Számára voltak kiugró tételek, és bár én fanyalgósabb vagyok, azért sok ízélményével egyetértek.)

Azt ugyanakkor fontosnak tartom, hogy végre felnőjön egy olyan borászgeneráció, amely a szakírókat komolyan veszi. Aki nem ellenséget és nem is kétlábon járó szendvicsembert lát bennük, hanem hozzáértő partnereket, akiknek a visszajelzéseit komolyan veszi. És nem csak akkor, amikor épp dicsérik a bort.

A Magnásokban ez megvan. Ahogy a boraikban is ott az ígéret. Most sem érzem túlzásnak, amikor a múltkor azt írtam, ők bizonyítják be, hogy a Mátra nagy borvidék.

Összbenyomásként az maradt meg bennem, hogy nem elég tiszták a borok. Volt, ahol kén-hidrogént véltem felfedezni, volt, ahol egyszerűen csak oda nem illő, földes, vegetális jegyeket. 

Hogy mindez a spontán erjesztés (amit a természetesség részeként én magam is nagyon fontosnak tartok), a hordókezelés vagy a pince nem megfelelő élesztőgombáinak a fricskája, nem tudom. De erről érdemes lenne esetleg diskurzust nyitni.

Legolvasottabb
Mindig is erre a sörre vágytam
A műfaj legavatottabb ismerőinek is teljesen új élményt jelenthet.... Tovább »
A bor, ami nélkül nincs nyár
Ezt a minőséget-színvonalat tessék utánozni valamennyi borvidéken.... Tovább »
Ez az olívaolaj tényleg megérdemelte a 100 pontot
Ráadásul 100 százalék hojiblanca fajtából préselték.... Tovább »
Legolvasottabb
Mindig is erre a sörre vágytam
A műfaj legavatottabb ismerőinek is teljesen új élményt jelenthet.... Tovább »
A bor, ami nélkül nincs nyár
Ezt a minőséget-színvonalat tessék utánozni valamennyi borvidéken.... Tovább »
Ez az olívaolaj tényleg megérdemelte a 100 pontot
Ráadásul 100 százalék hojiblanca fajtából préselték.... Tovább »
Olvasósarok