Emberek

Franz Weninger forradalomra hív

Franz Weninger
Szerző: Gusto
2017/03/24   |   15:14

Hogy mi köze az idétlen kamaszoknak a ProWein bor- és pálinkakiállításhoz? Franz Weninger megmondja. Ahogy azt is, miért bojkottálja a düsseldorfi vásárt.

A neves osztrák borász március 23-i blogbejegyzésében ezt olvashatjuk:

„Épp most érkeztem haza Sestri Levantéből, ahol egy fantasztikus borbemutatón vettem részt. Ott világosodtam meg, miért is nem szeretem a ProWeint, és miért örülök annyira, hogy kihagytam az idei vásárt.

Élettelen csarnokok, stresszes nézelődők, figyelemért kuncsorgó borászok. Az embernek olyan érzése van, mintha középiskolai osztálykiránduláson lenne, ahol az idétlen 16 éves srácok mindenre képesek azért, hogy bebizonyítsák a lányoknak meg a haveroknak, hogy milyen nagymenők.

Kulináris senkiföldje

Kedves düsseldorfiak, ne értsetek félre, semmi kifogásom Düsseldorf ellen, egyszerűen csak nagyon rideg a hangulat nálatok. Igaz, tavaly még az elmaradt farsangi karnevált is a Proweinon pótoltátok be, és tényleg történt egy s más, de az egésznek valahogy nem sok köze volt a kulináris kultúrához. Az embernek folyton olyan érzése volt, hogy mindenki valami silány terméket akar rásózni jó borsos áron. (Kivéve egy görög borászt, aki óriási fazon volt remek standdal.)

A bor, aminek jó esetben össze kellene kapcsolnia az embereket, Düsseldorfban inkább elválaszt. Ez a vásár tökéletesen leképezi a gazdasági rendszerünket, amely már igencsak megérett a pusztulásra. Itt az ideje, hogy kitaláljunk valami mást!

Hogy milyen volt a Triple „A” bormustra Sestri Levantéban?

Sestri LevanteSestri Levante

Egy régi kastély a hegy tetején, kilátás a tengerre és a Sestri Levante-i kultúrtájra. Helyi ételspecialitások, hozzávalók egyenesen a borászok kertjéből. Ez kulináris kultúra! Ez a hétköznapi élet kultúrája. Bort inni, és nem csak elemezni. Este kötetlenül iszogatni és beszélgetni a kollégákkal (már ha az ember beszél olaszul vagy franciául). Nem kell előadni magunkat, olyanok lehetünk, amilyenek vagyunk.

Már hallom is az ellenvetéseket, hogy a világ legnagyobb borvásárát nem lehet összehasonlítani egy kis olasz bormustrával. De én azt mondom, igenis lehet. Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan dolgokat tegyünk, amihez semmi kedvünk. Ha a szenvedély mindenképpen szenvedéssel jár, akkor azt meghagyom másoknak. Én az életre szavazok, és azt szeretném, ha a boraim hozzájárulnának ahhoz, hogy mások is élettel telibbnek érezzék magukat.

Ezért 2018-at is a „ProWein nélkülem” évének nyilvánítom. Erre emelem poharam, és azt mondom, „viva la revolución”. Örülnék, ha minél többen követnék a példámat, és csak ott mutatnák be a boraikat, ahol a termékeiknek becsülete van, ahol a bor nem elválaszt, hanem összeköt, és életörömre ösztönöz.”

Legolvasottabb
A 10 legemlékezetesebb bor, amit 2016-ban ittam
Szakíróként inni, az az élmény. ... Tovább »
Ezek a legnagyobb magyar borok a szakírók szerint
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre Super 12 elnevezés... Tovább »
Hernyák Tomitól tanulhatnánk jófejséget
Magyar borászok között sosem találkoztam ilyen nemes gesztussal.... Tovább »
Megvan Magyarország tíz legjobb étterme
Kiosztották az Év Étterme díjat.... Tovább »
Legolvasottabb
A 10 legemlékezetesebb bor, amit 2016-ban ittam
Szakíróként inni, az az élmény. ... Tovább »
Ezek a legnagyobb magyar borok a szakírók szerint
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre Super 12 elnevezés... Tovább »
Hernyák Tomitól tanulhatnánk jófejséget
Magyar borászok között sosem találkoztam ilyen nemes gesztussal.... Tovább »
Megvan Magyarország tíz legjobb étterme
Kiosztották az Év Étterme díjat.... Tovább »
Olvasósarok