Ízek

Meglepett az új Soproni: itt egy jó IPAri

Soproni IPA
Szerző: Kling József
2017/04/09   |   12:57

A sör viharos gyorsasággal vált kultúrává Magyarországon. Korábban szokás volt a bort a sörrel szemben kijátszani, előbbit a polgári és a tehetősebb rétegek, utóbbit a prolik italaként jegyezték. A nagyipari sörökkel szemben az ellentét valóban működött.

Ám attól a pillanattól kezdve, hogy az egyedi, kézműves sörök megjelentek a piacon, a folyékony kenyér polgárjogot nyert a gasztronómiában és a kulturált alkoholfogyasztók asztalán.

Aztán, ahogy a borban, a sörben is jól lejáratták a kézműves jelzőt.

Ahogy azt Grimm kollégám nemrég megírta: „Vannak, akik megunták a kézműves sör kifejezés lejáratását, és a változatos minőségű kisüzemi söröket, ezért elhatározták, hogy új kategóriát hoznak létre. Ez volna a kraft.

A tavaly benyújtott védjegy bejegyzése még folyamatban van. A kraft fogalma az USA-ból jön, ott a kicsi, független, tradicionális és/vagy innovatív főzdék jelzője. A kraft valami olyasmit akar jelenteni, hogy a fogyasztó állandó, jó minőségű terméket kap, a sörök kifogástalan alapanyagokból, profi berendezéseken készülnek.

A kraft nem kézműves, nem kisüzemi, de nem is ipari, ezzel szemben az említett minőség mellett magas higiéniai körülmények között készül, nem romlik meg, független, sokszínű és finom, és ami talán a legfontosabb: nem akar minden ízlésnek megfelelni.”

Azt, hogy a sörforradalomnak volt értelme, nem a kézműves és még csak nem is a kraft bizonyítja a legjobban, hanem a Soproni IPA.

Végre egy jó IPAri.

Azt nem mondom, hogy a Soproni IPA-tól könnyekre fakadnak majd a kézműves sörökön szocializálódott hipszterek. Ennek sokkal inkább az a küldetése, hogy a széles tömegek számára nyújtson végre izgalmas alternatívát az ipari, kukoricadarával felpumpált löttyök világában.

Mindössze 209 forintért az Óvatos Duhaj korrekt termék.

A citra és cascade komló hozza a tipikus déligyümölcsös, citrusos, fűszeres, gyógynövényes aromavilágot. Illata, íze tiszta, végre nincs benne kukorica. A korty nem bonyolult íztüzijáték, hanem valóban óvatos duhaj: visszafogott, de végre tiszta, nincs műíze, nincs benne semmi zavaró, pláne kukorica, és még itatja is magát.

A Heineken valamit bebizonyított. Egy multi is képes tisztességes sört készíteni. Ennek szellemében kellene újragondolnia valamennyi sörét.

Mindig megy a vita sörösök között, hogy a csapolt után az üveges vagy a dobozos jobb-e. Ebben az esetben mi a dobozosra szavazunk. Egyszerűen krémesebb, finomabb a struktúrája, ami határozottan jól áll az IPA-nak. Ennyi.

Mi az IPA?

Az India Pale Ale (IPA) 19. századi találmány. Az indiai gyarmatokon élő brit kolóniák számára főzték Angliában és Skóciában. A sörfőző mestereknek komoly kihívást jelentett olyan folyékony kenyeret előállítani, amely kibírja a hosszú tengeri utazást, ráadásul a megváltozott éghajlati viszonyok között élvezhető marad. Akkoriban még nem létezett a Szuezi-csatorna, a hajóknak szépen meg kellett kerülniük egész Afrikát, az pedig eltartott egy darabig.

A mesterek azonban hamar találtak megoldást. Magas extrakt- és alkoholtartalom, a szokásosnál több komló. A komló ugyanis nem csak ízesít, hanem tartósít. A főzetet aztán Indiában egy az egyhez arányban hígították fel vízzel. Az IPA azóta komoly távot futott be a sörtörténelem versenypályáján. Anglia és Skócia mellett az amerikai kézműves sörfőzdék, sőt a magyar sörforradalom zászlóshajója.

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok