A hét bora

Ezektől a boroktól hinni kezdünk a biodinamikában

Franz Weninger
Szerző: Kling József
2017/04/10   |   16:08

Ha valaki földhözragadt, arra azt mondjuk, korlátolt, nincs elég fantáziája. Weningeréknél ez pont fordítva van. Generációk óta földet művelő parasztok, gazdálkodók, röghöz kötöttek, mégis olyan álmot váltottak valóra, amiben a legtöbb - szintén földközeli - borász egyáltalán nem hisz. A biodinamika nálunk még mindig inkább szitok-, mint varázsszó. Legjobb esetben megmosolyogják.

Jó, abban tényleg van valami obskúrus, hogy a preparátummal megtöltött tehénszarvat elássák az ültetvényen, és várják, hogy hasson. Nincs benne semmi kézzelfogható. De amúgy túlracionalizált világunkban éppenséggel elkél már egy kis misztika, aminek a vége mégiscsak valami érzékszervekkel tapintható produktum. 

Petra és FranzPetra és Franz

A paraszti kultúrának mindig is megvolt a maga biodinamikája. Nap, Hold, csillagok, vetési naptár összhangban az ültetéssel, metszéssel, zöldszürettel. A biodinamika ennek az egyensúlynak a visszaállítására törekszik. A kémiai rovarirtó szerek, gombaölők és gyomirtók használatáról lemond. Az ültetvényeket katicabogarak, méhek, szitakötők, hangyák, lepkék, giliszták, méhek népesítik be.

A biodinamika hívei biodinamikus készítményeket, úgynevezett preparátumokat kreálnak, ezekből készítenek komposztot a szőlőtőkéknek.” A termőterület egyensúlyának visszaállításában Weningerék bizonyíthatóan messzire jutottak. A tavaszi és őszi napéjegyenlőséghez igazított növényvédelem, a homeopátia, a csalán, kamilla, zsurló, hársfatea permet, a holdfázis ritmusának követése náluk nem csak jól hangzó marketing. 

Ifjabb Franz a közép-burgenlandi Horitschonban nőtt fel, a tótól alig néhány kilométernyire, és még annál is közelebb a borhoz. Horitschonban nemcsak a borkészítés leshette el az édesapjától, de a saját magában munkálkodó szenvedélyes érdeklődést is felfedezhette.

Miután elvégezte a klosterneuburgi borászati iskolát, egy ideig az olaszországi Schloss Sallegg, a kaliforniai Kendall Jackson, Winwood Cellars és az ausztráliai Mundrakoona Estate pincészeteknél tanoncoskodott. 2000-ben az ifjú Weninger átvette a család balfi birtokának borászati és logisztikai vezetését, amit ma már a párjával, Petrával együtt irányít. 

(Franz Weninger amúgy nagy tabudöntögető, mindig szembemegy az aktuális trenddel, nemrég egyenesen forradalomra hívott.)

Weningeréket anno a kékfrankosban rejlő lehetőségek vonzották a Fertő-tó innenső oldalára. Aki Horitschonból nézi a szőlő életét, annak Sopron – egy kis túlzással – már mediterrán. A hűvösebb osztrák klímában, az agyagos talajon szép, gyümölcsös borok teremnek, de ez bizonyos értelemben kevés. A Spern Steiner csillámpalás talaján a gyümölcsök összeházasodnak a fűszerekkel, bonyolultabb struktúrát építenek, gazdagabb ízeket produkálnak.

Ez a hármas válogatás szépen megmutatja, mit tud a biodinamikusan művelt kékfrankos különböző évjáratban. 

Steiner 2011

Régen éreztem már ilyen szép tiszta, animális illatot. Egyáltalán nem arról a durva lóistállós szagról van szót, amit régóta borhibaként aposztrofálunk. Ahogy nyílik, hűvös, mentás aromái erősödnek fel, gyümölcsössége meglepően friss, vitális. A korty fűszeres, de nem lekváros. Mindenét átjárja a ásványosság, utóízében erőteljes sós aromák versenyeznek a negróval és erdei gyümölcsökkel. Sava, tanninja szelíden belesimul a krémes textúrába. 

Steiner 2010

A gyenge évjárat ezen a boron is meglátszik, vékonyabb és savasabb mint a másik kettő. Vékonysága azonban elegancia, savassága izgalmas. És ez nem csak a bor mentegetése. Mert ugyanakkor tele van keleti fűszerekkel, piros gyümölcsökkel, gazdagsággal. A sós-ásványos aromák érdekes módon itt nem olyan direktek. Utóízében inkább a gyümölcsösség dominál.

Steiner 2009

Számomra ez a tétel a legizgalmasabb. Lágy, széles bor, tele melegséggel, érettséggel. A keleti fűszerek földes jegyekkel keverednek, pipadohány, antik bútor, szilva, fekete cseresznye, szóval minden benne van, amit nagy vörösborokban érezni lehet. Az ásványosság itt simul bele legszebben az összképbe. Utóíze nagyon hosszú, elegáns, selymes és a finisben képes az összes aromát egybesűríteni úgy, hogy mégsem lesz too much. 

Legolvasottabb
Pohner Ádám bekerült a 2019-es világdöntőbe!
Véget ért a Bocuse d’Or 2018 szakácsverseny európai döntője Torinóban.... Tovább »
Bakker, bezár a Zsiga bár
Kár, hogy csak a rossz hírnek van hírértéke.... Tovább »
Nem méregleveket, hanem valódi vitaminbombákat akarunk
Ehhez a mozgalomhoz érdemes csatlakozni.... Tovább »
Megérkezett a Gasztrotérkép Applikáció
Megjelent a 2018-as Balatoni Gasztrotérkép. ... Tovább »
A Decanter világversenyen 97 pontos lett egy mádi bor
Az ifjabb Szepsy István készítette. ... Tovább »
Legolvasottabb
Pohner Ádám bekerült a 2019-es világdöntőbe!
Véget ért a Bocuse d’Or 2018 szakácsverseny európai döntője Torinóban.... Tovább »
Bakker, bezár a Zsiga bár
Kár, hogy csak a rossz hírnek van hírértéke.... Tovább »
Nem méregleveket, hanem valódi vitaminbombákat akarunk
Ehhez a mozgalomhoz érdemes csatlakozni.... Tovább »
Megérkezett a Gasztrotérkép Applikáció
Megjelent a 2018-as Balatoni Gasztrotérkép. ... Tovább »
A Decanter világversenyen 97 pontos lett egy mádi bor
Az ifjabb Szepsy István készítette. ... Tovább »
Olvasósarok