Gourmet

Lehet, hogy a rovarevésé a jövő

Környezetkímélő és ízletes (kép forrása: http://sciblogs.co.nz)
Szerző: Gusto
2017/04/13   |   10:36

A szöcskegombóc, a méhlárva taco és a lepkemousse receptje is fellehető abban az új szakácskönyvben, amelyet azzal a céllal állítottak össze szerzői, hogy rovarokból készült tápláló és környezetkímélő ételek fogyasztásának nyerjék meg a nyugati embereket.

Több száz rovarfajt fogyasztanak világszerte, főleg Ázsiában és Afrikában, de a nyugati emberek még a gondolatától is irtóznak, hogy tücsköt, termeszt vagy lisztbogarat egyenek, holott azok tápanyagban igen gazdagok.

A rovarok tenyésztéséhez ráadásul kevesebb földre van szükség, mint a hagyományos állattenyésztéshez, és közben kevesebb üvegházhatású gáz keletkezik - állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete még 2013-ban.

"A rovarokban található tápanyagok előnyeinek hangoztatása kevés ahhoz, hogy rávegyük a kényes ízlésű nyugati ódzkodókat arra, hogy váltsanak marháról, csirkéről és sertésről rovarokra, bogarakra" - mondta Roberto Flore, az On Eating Insects (A rovarok fogyasztásáról) című, jövő hónapban megjelenő szakácskönyv társszerzője.

"Ha be akarjuk illeszteni az európai étrendbe a rovarokat, a fehérjék megvitatása előtt inkább az ízről kell beszélnünk" - magyarázta a Szardíniáról származó olasz séf, aki a Nordic Food lab konyhaművészeti kutatási és fejlesztési program vezetője.

Az élelmiszer sokféleséget és élvezetét vizsgáló Nordic Food Lab programot Dániában indította el a világ egyik legjobbjának tartott, Michelin-csillagos Noma étterem társtulajdonosa.

Flore elmondta: két másik szerzőtársával, Michael Bom Frosttal és Josh Evansszel elhatározták, hogy szakácskönyvet írnak a rovarevésről vagy az etomofágiáról, mivel a témáról kevés mű született Nyugaton.

A könyvben a receptek mellett történeteket, esszéket adnak közre Kenyában, Ugandában, Mexikóban, Thaiföldön és más olyan országokban folytatott kutatásaikról, ahol a rovarok ínyencségnek számítanak.

"Reméljük, hogy áthidaljuk a kulturális különbségeket" - mondta Flore, hozzátéve, hogy a legtöbb ember, aki evett fogásaiból, elcsodálkozott azon, hogy a rovarok ilyen ízletesek.

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
Rendet tesz a Lidl a zöldség-gyümölcs piacon
Egységes nemzetközi irányelveket dolgozott ki.... Tovább »
Megtöltik a Holdat a világkonyhával
Február 9-11-én a Töltött Hold Gasztrovíkenden a világkonyhákon lesz a hangsúly... Tovább »
Legolvasottabb
Rendet tesz a Lidl a zöldség-gyümölcs piacon
Egységes nemzetközi irányelveket dolgozott ki.... Tovább »
Megtöltik a Holdat a világkonyhával
Február 9-11-én a Töltött Hold Gasztrovíkenden a világkonyhákon lesz a hangsúly... Tovább »
Olvasósarok