Gourmet

Ebben az étteremben minden avokádóból készül

Szerző: Gusto
2017/04/13   |   16:51

Csak avokádót tartalmazó fogásokat szolgál fel az új, New York-i avokadéria, melyet három olasz nyitott.

A három olasz (kép forrása: New York Times)A három olasz (kép forrása: New York Times)

"Nem találkozunk sok avokádóval Európában, különösen nem Olaszországban, ahol nem része az étrendnek" - mondta a hétfői megnyitón Francesco Brachetti, az egyik alapító, aki Mexikóvárosban töltött évei alatt szinte naponta fogyasztott a gyümölcsből, melyet magas zsírtartalma ellenére a benne lévő sok vitamin és ásványi anyag, valamint telítetlen zsírsav miatt igen egészségesnek tartanak.

Barátja, Alessandro Biggi úgy találta, az Egyesült Államokban kevés helyen lehet egészséges fogásokhoz jutni. Alberto Gramini szakáccsal együtt ők hárman dolgozták ki az "avokadéria" ötletét.

A vendégek az avocaderiában pirítósok, saláták, smoothie-k, de levesek, sőt nyáron fagylaltok közül is válogathatnak.

Az érett termésekből sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. Az avokádó szép, vörösesbarna fája alkalmas épületfának, bútorok készítéséhez, esztergályos munkákhoz és fafaragásokhoz.

Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.

Az akár tojásnyira is megnövő magjából hidegen sajtolt olajának összetétele az olívaolajhoz hasonló. A kozmetikai iparban kedvelik, mert táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magjából szirupot állítanak elő.

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
A 10 legemlékezetesebb bor, amit 2016-ban ittam
Szakíróként inni, az az élmény. ... Tovább »
Ezek a legnagyobb magyar borok a szakírók szerint
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre Super 12 elnevezés... Tovább »
Hernyák Tomitól tanulhatnánk jófejséget
Magyar borászok között sosem találkoztam ilyen nemes gesztussal.... Tovább »
Megvan Magyarország tíz legjobb étterme
Kiosztották az Év Étterme díjat.... Tovább »
Legolvasottabb
A 10 legemlékezetesebb bor, amit 2016-ban ittam
Szakíróként inni, az az élmény. ... Tovább »
Ezek a legnagyobb magyar borok a szakírók szerint
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre Super 12 elnevezés... Tovább »
Hernyák Tomitól tanulhatnánk jófejséget
Magyar borászok között sosem találkoztam ilyen nemes gesztussal.... Tovább »
Megvan Magyarország tíz legjobb étterme
Kiosztották az Év Étterme díjat.... Tovább »
Olvasósarok