A hét bora

Hummel újraértelmezi a bor fogalmát

Hummel Hárslevelű Bernstein 2015
Szerző: Kling József
2017/04/16   |   11:14

Ha azt mondom, hárslevelű, nincs az az épeszű borfanatikus, aki Villányra asszociál. Én se gondoltam volna, hogy a fajta egyik legszebb példányát majd pont legdélibb borvidékünkről fogom kóstolni. Olyat, amit bátran oda lehet tenni somlói és tokaji testvérei mellé.

A pohárban opálos, szinte narancssárga, de nem narancsbor. Szűrt borokon szocializálódott szemnek ez akár zavaró is lehet, zavarhatja az esztétikai beidegződést. De megéri túllépni rajta.

A Hummel Bernstein Hárs ugyanis derítetlen, szűretlen. Öt napig héjon ázott, majd tartályban erjedt, végül 4. töltésű, használt burgundiai hordóban fejlődött 7 hónapig. A Bernstein amúgy borostyánt jelent, és a bor színére utal.

Horst Hummel 1998 óta készít borokat Villányban, jelenleg közel 8 hektáron gazdálkodik, 2008 óta már organikus művelésben (Öko Garancia által ellenőrzött gazdálkodás). Területei a Jammertalban, a nagyharsányi Várhegyen és a nagytóthfalui Verebes-réten találhatóak, borászata Villányban működik, ahol portugieser, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot fajtákból készít borokat, de kisebb mennyiségben hárslevelűvel is foglalkozik.

Horst HummelHorst Hummel

Pályafutását jogászként kezdte Berlinben, a világot járva Burgundiában kapta az ihletet a borkészítéshez, a magyar borokkal a kilencvenes évek elején szembesült először.

A Terroir Club nagy tavaszi nyitott kóstolóján találkoztam vele. Szimpatikus figura.

Amikor megforgatom a poharamban a hárslevelűt, ismét megfogalmazom: újra kell tanulni a bort. Mindig, minden egyes pohárral. Nem lehet beidegződések mentén, rutinból véleményt, ítéletet mondani. 

A Hummel Hárs frissen facsart gyümölcslé, főleg őszibarack, tele hárs- és akácvirággal, friss szilvával és naspolyával, egy kis virágmézzel. 12, 5 %-os alkoholja a régi szép időket idézi, amikor még ez számított fehér- és vörösbornál a felső határnak.

Igazából fel sem tűnik, hogy alkoholos itallal van dolgom. A fajta sem érdekel. Ez a bor megszabadít minden fontoskodó szakmai kérdéstől. Egyszerűen csak jó önfeledten inni, mert minden kortya képes újabb élményekhez juttatni. Másnap tiszta fejjel ébredek.

Hummel újraértelmezi a bor fogalmát. Számomra mindenképp.

Legolvasottabb
A 10 legemlékezetesebb bor, amit 2016-ban ittam
Szakíróként inni, az az élmény. ... Tovább »
Hernyák Tomitól tanulhatnánk jófejséget
Magyar borászok között sosem találkoztam ilyen nemes gesztussal.... Tovább »
Ezek a legnagyobb magyar borok a szakírók szerint
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre Super 12 elnevezés... Tovább »
Megvan Magyarország tíz legjobb étterme
Kiosztották az Év Étterme díjat.... Tovább »
Legolvasottabb
A 10 legemlékezetesebb bor, amit 2016-ban ittam
Szakíróként inni, az az élmény. ... Tovább »
Hernyák Tomitól tanulhatnánk jófejséget
Magyar borászok között sosem találkoztam ilyen nemes gesztussal.... Tovább »
Ezek a legnagyobb magyar borok a szakírók szerint
A 2016 áprilisában megalakult, jelenleg 22 tagot számláló Magyar Borszakírók Köre Super 12 elnevezés... Tovább »
Megvan Magyarország tíz legjobb étterme
Kiosztották az Év Étterme díjat.... Tovább »
Olvasósarok