A hét bora

Amikor a hét bora találkozik a hónap gombájával

Gévagomba
Szerző: Kling József
2017/05/01   |   11:12

Nemrég írtuk meg, hogy megtaláltuk az ország legjobb gombaboltját. A Triffla névre hallgató szakbolt a Vámház körúti csarnokban tényleg nem okoz csalódást.

Abban biztosak lehetünk, hogy a Trifflába elsőként érkeznek meg az idénygombák, írtuk, mondtuk, és tényleg.

A kucsma után máris itt van a május ügyeletese, a kénsárga gévagomba.

Abban maradtunk a múltkor Péter Annával, a gombabolt frontemberével, hogy minden egyes gombához megkeressük a legjobban passzítható bort.

A gomba-bor kombónak nincs igazán szakirodalma, ezen szeretnénk segíteni, kapaszkodót, fogodzót adni azoknak, akik bor nélkül egyetlen fogást sem tudnak elképzelni.

A géva feladja a leckét. Vicces, hogy a legkevésbé sem hasonlít gombára. Sokkal inkább csirkehúsra. Főleg az állaga, hőkezelés után a rostok alapján simán húsnak nézném. Vagyis tökéletes húspótló, nem csak vegáknak.

Pont ezért legtöbben rántva szeretik, úgy is finom, de nekem jobban bejön, ha ragut készítek belőle.

Zirig Árpi barátom javaslatára curryvel fogom fűszerezni.

De előbb megmosom, vékony szeletekre vágom, aztán hideg vízben felteszem, hagyom forrni két percig, így elveszíti azt a kis kesernyés savasságát, amit nem biztos, hogy mindenki szeret.

A vizet leöntöm róla, átmosom, majd papírtörlővel megszárítgatom. Ez csak én mániám, nem kötelező. Olívaolajon (ízléstől és gasztronómiai hitvallástól függően lehet vaj, kacsa- vagy disznózsír is) üvegesre párolok egy fej vöröshagymát, arra dobom a gombaszeleteket. A zsiradékot a gomba úgy nyeli el, mint feketelyuk a fényt, úgyhogy muszáj hozzáadni egy kis húsleves alaplét, hogy kellően szaftos legyen. Fedő alatt párolom 15-20 percig.

Az utolsó rottyantás előtt adom hozzá a curryt, egy kis chilit és egy kis tejszínt. Így nem sérülnek a fűszerek ízei. 

Köretnek isteni hozzá jázmin rizs vagy kuszkusz.

Na, és a bor?

Először egyszerű, Törley száraz pezsgővel próbálkozom. Megjárja, de semmi különös. Ha curry nélkül készítem, egy érett, testes chardonnay lehet a méltó párja. De az indiai fűszerezés miatt a természetes maradékcukrot tartalmazó tokaji édesborok felé veszem az irányt.

Meg is találom a hozzá illő bort, a Gróf Degenfeld pincészet 2015-ös Muscat Blanc-ját. Félszáraz, édeskés-citrusos, rózsás, szőlős, muskotályos aromái, élénk savai robbanócukorhoz hasonló élményt produkálnak a nyelven az indiai fűszerekkel és chilivel találkozva.

Legolvasottabb
Az útkereső messiás
Van azonban egy másik fele is a Szepsy-sztorinak.... Tovább »
Megnyitott Budapest legnagyobb borbárja
Ló és zsiráf, Buddha és dzsungel.... Tovább »
Mit keres a syrah Somlón?
2006-ban volt az első (szűz) szüret, azóta böki sokak szemét. ... Tovább »
Bordeaux-ban már lopják a szőlőt, olyan katasztrofális az évjárat
Mindenki pánikol, az irigység és féltékenység mérgező levegőjét szívjuk.... Tovább »
Legolvasottabb
Az útkereső messiás
Van azonban egy másik fele is a Szepsy-sztorinak.... Tovább »
Megnyitott Budapest legnagyobb borbárja
Ló és zsiráf, Buddha és dzsungel.... Tovább »
Mit keres a syrah Somlón?
2006-ban volt az első (szűz) szüret, azóta böki sokak szemét. ... Tovább »
Bordeaux-ban már lopják a szőlőt, olyan katasztrofális az évjárat
Mindenki pánikol, az irigység és féltékenység mérgező levegőjét szívjuk.... Tovább »
Olvasósarok