Ajánljuk

Zongorás borest a Bistro Sparheltben

Liszkay Mihály zongorás borestje a Sparheltben
Szerző: Gusto
2017/05/09   |   19:47

Liszkay Mihály különös figurája a magyar boros szcénának.

Regényes életének egyik fejezete akkor kezdődött, amikor ’56-os menekültként elképesztő fiatalon Hollandiában telepedett le.

Mint ’56-os menekültet, befogadják, Montessori gimnáziumban járatják. Hotel managernek tanul. Közben zongorázik.

Liszkay MihályLiszkay Mihály

Bármilyen dallamot meghall, azt képes azonnal életre kelteni a zongora billentyűin, aztán addig variálja, amíg bele nem fárad. De nem fárad bele sosem. Az iskolai gyakorlatok alkalmával sok helyen megfordul. Elküldik Belgiumba a tengerpartra szakácsnak. Délben érkezik, este már egy bárban zongorázik, felszolgál, főz, majd ott látjuk egy elegáns hallban, ujjai szorgalmasan szaladgálnak a klaviatúrán.

Bárzongoristaként bejárja az egész világot. Rotterdam, Amszterdam, New York, London, luxushajó fedélzete. Ahol zongora van, ott otthon érzi magát. Huszonhárom évesen nyitja meg első éttermét a hollandiai Masstrichtban. Mire a hidegháborús olajkrízis eléri csúcspontját, neki már három vendéglátóegysége van. Egy személyben tulajdonos, szakács és bárzongorista.

Mindez csak a jéghegy csúcsa. Egy szép napon hazatért és látványos borászatot épített fel Monoszlón. Biztos mesél erről is, ha kérdezik, Balatonfüreden, a Bistro Sparheltben. Mert ott lesz május 12-én borestje. 

De ha nem mesél semmit, zongorázni akkor is fog. 

Ez lesz a menü a Liszkay borokhoz:

Amuse bouche
Feketekagyló, capri
Liszkay Pinot Noir Rose
Előétel I.
Füstölt marhanyelv, szeder jus, burgonyapüré
Liszkay Cabernet Franc Giulia 2013
Előétel II.
Galamb, mákosguba, kacsazúza
Liszkay Cabernet Franc
Főétel I.
Sertéspofa, arancini
Liszkay Cabernet Sauvignon 2012
Főétel II.
Szarvasbélszín, aszalt paradicsom, medvehagyma
Liszkay Cabernet Sauvignon 2007

A vacsora alatt mentes és savas vizeket szolgálunk fel, melyet tartalmaz az ár.
A menü ára: 15 900 Ft / fő
Asztalfoglalás: +36 70 639 9944
Cím: Balatonfüred, Szent István tér 7.

Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Megszületett az első egri aszú
A keresztapák természetesen tokajiak. ... Tovább »
Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Megszületett az első egri aszú
A keresztapák természetesen tokajiak. ... Tovább »
Olvasósarok