A hét bora

Megtaláltam a legszebb magyar rajnai rizlinget

Szerző: Kling József
2017/05/10   |   15:21

Szentimentálisan hangozhat, de amikor Bencze István először járt a Szent György-hegyen, azt gondolta, neki dolga van itt. Ebből a gondolatból (és némi családi tőkéből) született meg a családi birtok 2011 novemberében. István 2013 óta él a hegyen harmóniában a természettel.

A biodinamika szellemében, a holdnaptárt követve műveli a szőlőt, amit vetett gyógynövényekkel és füvekkel terelget vissza a természetközeli állapotba. A szőlőben élet van, bogarak, madarak találnak maguknak élőhelyet, és valamilyen formában helyreáll az ökológiai egyensúly.

Bencze Családi Birtok (fotó: Gusto / Nagy Balázs)Bencze Családi Birtok (fotó: Gusto / Nagy Balázs)

Borban, ételben, életben, gondolkodásban számomra ez a kulcsszó: egyensúly. Talán azért is, mert mindebben ezt a legnehezebb megvalósítani.

Benczének sikerült. Olyan rajnai rizlingeket keltett életre, amilyenekkel idehaza még nem találkoztam. Több fajtával kísérletezik, de a rajnai rizling a favoritja. Fantasztikus tételei vannak belőle. Egész fürtösen, nagyon kíméletesen préseli. A rajnainál a légiesség és elegancia a célja. Az 500 literes hordók mellett terrakotta és gránit amforákkal kísérletezik. Mondom, izgalmas történet.

Bencze Családi Birtok (fotó: Gusto / Nagy Balázs)Bencze Családi Birtok (fotó: Gusto / Nagy Balázs)

Bár nagy rajongója vagyok a Szent György-hegynek, csak most jártam először a Bencze birtokon. Pipec az egész a vendégházaktól az ékszerdoboz kóstolón keresztül a szőlőig-borig. Rendkívül szimpatikus Bencze István elképesztő szerénysége, világlátott, európai gondolkodása.

Bencze István (fotó: Gusto / Nagy Balázs)Bencze István (fotó: Gusto / Nagy Balázs)

Na de nem ez mondatja ki velem a fellengzős címben foglalt állítást.

Hanem mert ez a valóság. Otthon napokig faggatom ezeket a rajnai rizlingeket. Május 3-án jártam a birtokon, 4-én nyitottam ki a borokat. 8-án pazarul tartja magát mindegyik, akkor mutatom meg pár hozzáértőnek. 

Senki sem akarja elhinni, hogy négy napja nyitva vannak, és még csak nem is hűtőben, hanem a ház egy hűvös sarkában.

Vannak még csodák. Vagy ez nem is csoda, hanem a bor állóképessége egyenes következménye annak, ahogy készült? Nem tudom. Mindenesetre számomra komoly érték.

KÓSTOLÁSI JEGYZETEK

Bencze Riesling 2015

Ritka az a bor, amelyik frissen préselt szőlőlére emlékeztet. Mintha nem is ment volna keresztül az erjedés metamorfózisán. Gyümölcskoncentrátum: fehér húsú őszibarack, alma-körte és citrusfélék. Ízgazdagsága törékeny üvegtesttel párosul. Hülyén hangzik, tudom, de képtelen vagyok másképp leírni azt az ezoterikus tisztaságot, ami sugárzik a bor precízen felépített testéből. Ásványos, sós villanások a gyümölcstesten.

Bencze Venus Rajnai Rizling 2015 

A Venus is kísérlet. Az áttetsző, légies, mégis kiterjedéssel bíró test az anyagi valóság új dimenziója. Hűvös, virágos illatát akácméz, fűszernövények, menta, barack színezi. Pont annyira koncentrált, ami még nem megy a légiesség rovására. Utóízében, amikor a virágok és gyümölcsök lecsengtek, még hosszan kitart a mineralitás. Ha jól tudom, terrakotta amforákban érett. 

Bencze Aries Rajnai Rizling 2015

Gyümölcsesszencia. Barack, körte, alma, citrusfélék, fűszernövények, akácméz, kajszibarack. Acéltartályban erjedt, később egyik része terrakotta, másik része gránit amforákban érlelődött. Ez a legvastagabb, legkrémesebb, miközben légies és olvadékony. Hosszú utóízében képtelenség szétszálazni a gyümölcsöt, virágot, savat, testet, sósságot. De miért is kellene? Inkább csak gyönyörködöm benne. 

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok