Emberek

Már Kínában is a Gustót olvassák

Szerző: Kling József
2017/05/11   |   14:35

Na jó, hogy olvassák, az azért túlzás. De nézegetik, az tény. És a képek alapján megbizonyosodhatnak róla, hogy Magyarországon is ébredezik a teakultúra. Erről beszélgettünk a tavaszi számban Tálos Gáborral, a Zhao Zhou teakereskedés tulajdonosával.

Fotó: Gusto / Nagy BalázsFotó: Gusto / Nagy Balázs

Neki köszönhetjük, hogy a Gusto Kínába is eljutott, ugyanis Gábor épp teabeszerző körúton jár.

A Zhao Zhou teaműhelyben az ember önkéntelenül is ilyen kérdéseket tesz föl magának: Mi is a tea valójában? Miért iszunk teát? Mit ittunk eddig? Mi történik az emberrel, amikor öreg, több száz éves fák leveleiből készített teát iszik?

Épp aktuális, hogy felelevenítsünk egy részletet a beszélgetésünkből.

Fotó: Gusto / Nagy BalázsFotó: Gusto / Nagy Balázs

A teákat személyesen szerzed be?

− Igen, pontosabban Galambos Péter barátommal járunk vissza Kínába. Kint az egyetemen ismerkedtünk meg, mindkettőnket mélyen megérintett az ázsiai kultúra, ez a közös bennünk, ezért lettünk barátok. Csak olyan teát veszünk meg, amit különlegesnek tartunk. Ami hat ránk.

Tálos Gábor (Fotó: Gusto / Nagy Balázs)Tálos Gábor (Fotó: Gusto / Nagy Balázs)

Vannak nagy nevek, híres teakészítő mesterek?

− Japánból egy 200 éve teakészítéssel foglalkozó családtól vásárolunk. Ott már kiforrott a teakészítés, kereskedés. Nepálban baráti a kapcsolatunk a teamesterrel, akitől beszerezzük a teát. Kína ebből a szempontból más. A termelők egy része inkább visszatartja az információt. Ha valaki elmondja, honnan szedi a csúcsminőségű leveleket, másnap megjelenik huszonhárom másik kínai, aki szintén onnan akar szüretelni. Ez leginkább Jünnan tartományban, a hegyekben van így.

Az ottani öreg teafákat ki birtokolja?

− Az államé a föld. A falusiaknak használati joguk van a teafákra. Megvan, hogy ki melyik fáról szedhet tealevelet. Ők döntik el, mikor, hányszor szüretelnek. 

Nem is kell a fákat gondozni vagy óvni?

− Nem különösebben, néha lekaszálják alóluk a magasra nőtt gazt. A 800-1000 éves fák azért körbe vannak kerítve.

Fotó: Gusto / Nagy BalázsFotó: Gusto / Nagy Balázs

Van, hogy esetleg be akarnak csapni, hogy nem is olyan öreg az a fa, amelyről a levelek származnak?

− Péter elég jól ért hozzá, őt nem lehet becsapni. Meg tudja állapítani kóstolással, hogy idős-e a fa vagy sem. Mostanra mi is megtanultunk erre érzékenynek lenni. Csak úgy vásárolunk teákat, hogy előtte egyesével, nem keverve hatásaikat, megkóstoljuk őket.

Legolvasottabb
Az útkereső messiás
Van azonban egy másik fele is a Szepsy-sztorinak.... Tovább »
Megnyitott Budapest legnagyobb borbárja
Ló és zsiráf, Buddha és dzsungel.... Tovább »
Mit keres a syrah Somlón?
2006-ban volt az első (szűz) szüret, azóta böki sokak szemét. ... Tovább »
Bordeaux-ban már lopják a szőlőt, olyan katasztrofális az évjárat
Mindenki pánikol, az irigység és féltékenység mérgező levegőjét szívjuk.... Tovább »
Legolvasottabb
Az útkereső messiás
Van azonban egy másik fele is a Szepsy-sztorinak.... Tovább »
Megnyitott Budapest legnagyobb borbárja
Ló és zsiráf, Buddha és dzsungel.... Tovább »
Mit keres a syrah Somlón?
2006-ban volt az első (szűz) szüret, azóta böki sokak szemét. ... Tovább »
Bordeaux-ban már lopják a szőlőt, olyan katasztrofális az évjárat
Mindenki pánikol, az irigység és féltékenység mérgező levegőjét szívjuk.... Tovább »
Olvasósarok