Borok

Milyen a jó fröccsbor?

Milyen a jó fröccsbor?
Szerző: Gusto
2017/05/20   |   16:16

Ma kezdődik a fröccsszezon, ezért összegyűjtöttünk néhány fontos infót a témában.

A fröccsbor már nem az ócska lőre szinonimája. A fröccsnek reneszánsza van. Az sem kérdés, hogy jó fröccsöt csak jó borból érdemes készíteni. Az a kérdés, milyenből.

Egressy Zoltán pazar tragikomédiájában fontos szerepet játszik a fröccs. Bizonyos körökben már szállóigévé vált Szirtes Ági alkoholista figurájának jelmondata: "Igyak má' egy fröcsit! Ha má' itt vagyok." A Portugál alkesz figurája sosem tette föl magának az alábbi kérdést: milyen a jó fröccsbor.

Ha jót akarunk magunknak, ilyen borból ne készítsünk fröccsöt:

  • édes bor 
  • testes, fahordóban érlelt bor
  • túl ásványos bor
  • óbor
  • fahordós érlelésű vörösbor

Ha nem tudunk lemondani arról, hogy vörösbort vicceljünk meg szódával, csak könnyű, reduktív tételt válasszunk: kadarkát, zweigeltet, portugiesert.

De akkor már sokkal több értelme van egy rozéfröccsnek. Érdemes savasabb, fanyarabb tételt választani.

Néhány tipp

  • Skizo Rozé 2016
  • Vylyan Kakas Rozé 2016
  • Figula Rosé Cuvée 2016
  • Bolyki Rosé 2016
  • Dúzsi Kékfrankos Rosé 2016
  • Jásdi Rosé Cuvée 2016
  • Gere&Weninger Rosé 2016

Ám a valódi fröccs, vallják a fanatikusok, fehérborból készül. Alapszabály, hogy fröccsnek a legfrissebb évjáratú, reduktív technológiával készült, nem túl illatos, de finom zamatú, mérsékelten gyümölcsös fehérbor alkalmas, hiszen a fröccs lényege a szomjoltó, savankás íz.

Ha a fajta felől közelítjük meg a kérdést, a reduktív olaszrizling született fröccsnek való.

Néhány tipp:

  • Béla és Bandi Olaszrizling 2016
  • Gellavilla Olaszrizling 2016
  • Figula Olaszrizling 2016
  • Jásdi Olaszrizling 2016
  • Jásdi Cserszegi Fűszeres 2016
  • Pannonhalmi Tricollis Fehér 2016
  • Frittman Cserszegi Fűszeres 2016

Akik az illatosabb borokat szeretik, azoknak friss, ropogós cserszegi fűszerest vagy Irsai Olivért, esetleg királyleánykát érdemes buborékosítani. Amúgy a túl aromás borok, ha nem elég savasak, a széndioxid hatására édeskéssé válnak.

Ha a fenti borokat mégis sajnáljuk elfröccsözni, akkor remek ár-érték arányú fröccsborokat lehet kapni például a Borháló borkereskedés üzleteiben.

Szóda vagy ásványvíz?

Vannak, akik már a kérdésért megköveznének bennünket. Persze, hogy a szikvíz a fröccsbor igazi társa, de az ásványvizek között is akadhat megfelelő. Ha ásványvízzel készítjük a fröccsöt, „savankás” típusba tartozót válasszunk.

Legfontosabb keverési arányok:

  • Klasszikus fröccs: 2 dl bor, 1 dl szóda
  • Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szóda
  • Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda
  • Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda
  • Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda
  • Háziúr: 4 dl bor, 1 dl szóda
  • Lakó-fröccs: 1 dl bor, 4 dl szóda
  • Krúdy-fröccs: 9 dl bor, 1 dl szóda, amely megvicceli a bort.

A fröccs keresztapja

A fröccsöt Fáy Ádám fóti pincéjében forradalmasították 1842. október 5-én. Az egybegyűlteket Jedlik Ányos első szódavizes palackjának bemutatója vonzotta oda, Vörösmarty Mihály is jelen volt, állítólag ő keresztelte a szódával spriccelt bort fröccsnek.

Legolvasottabb
Magyar pezsgőnek ennél nagyobb sikere nem lehet
Kihirdették Londonban a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) nagydíjait. ... Tovább »
Szepsy István megkapta a borvilág egyik legrangosabb kitüntetését
A világ egyik legjelentősebb borvidékének feltámadásában való formáló szerepéért.... Tovább »
A gyömbér valódi csodaszer
Most kell belőle sok.... Tovább »
Ennek az olcsó Rothschild bornak sűrű a leve
Baron Philippe de Rothschild Cadet d'Oc Syrah 2018.... Tovább »
Legolvasottabb
Magyar pezsgőnek ennél nagyobb sikere nem lehet
Kihirdették Londonban a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) nagydíjait. ... Tovább »
Szepsy István megkapta a borvilág egyik legrangosabb kitüntetését
A világ egyik legjelentősebb borvidékének feltámadásában való formáló szerepéért.... Tovább »
A gyömbér valódi csodaszer
Most kell belőle sok.... Tovább »
Ennek az olcsó Rothschild bornak sűrű a leve
Baron Philippe de Rothschild Cadet d'Oc Syrah 2018.... Tovább »
Olvasósarok