Ízek

Az igazi tea itt kezdődik

Huang Shan Mao Feng (kép forrása: esgreen.com)
Szerző: Kling József
2017/06/05   |   11:09

Tombol a nap, nő a buborékláz. Sör, fröccs, habzóbor a sláger, pedig a szomjat egyik sem oltja.

Pontosabban egy röpke pillanatig az az érzésünk támadhat, hogy hűsít a hideg buborékos alkohol bármilyen verziója. Pedig épp az ellenkezője igaz.

Az alkohol ugyanis seperc alatt tízszer annyi vízmennyiséget választ ki, mint amennyit megittunk, amitől aztán még szomjasabbak leszünk – mondta egy gasztroenterológus, amikor legutóbb ebben a témában felhívtam.

Ezek a levelek soha nem kerülhetnek filterbeEzek a levelek soha nem kerülhetnek filterbe

Hogy a meleg tea az igazi nyári hűsítő, azt hírből már mindenki hallotta, de csak kevesen próbálták ki.

Tudják, miért ódzkodunk ettől?

Mert a tea rosszul van kódolva bennünk. A teakultúránk a béka segge alatt van. Vagy még annál is mélyebben.

A teáról a magyar lakosság 99, 9 százalékának az a filterből tutymákolt citromos-cukros, édes-fanyar lötty jut az eszébe, amit gyerekkorunkban megpróbáltak lenyomni begyulladt torkunkon.

Belátom, hogy ezen a sokkoló élményen nehéz túljutni.

„A magyarok többsége sosem ivott igazi teát, mert a tea valójában ott kezdődik, ami filterbe soha nem kerülhet. A minőségi szálas teához az örökzöld cserje értékes fiatal, friss hajtásait, rügyeit szedik le megfelelő időben, többszöri szüret alkalmával. A levelek között óriási minőségi különbségek vannak, ennek alapján születnek a különböző teák minőségi fokozatai. Minőségi kategóriába csak szálas tea tartozhat” – írtam pár éve forradalmi hevületemben.

TeaszüretTeaszüret

Szóval az igazi teához el kell jutni. Tény, hogy sok lehetőség erre idehaza nem kínálkozik. Egy kezemen meg tudom számolni az autentikus teaházakat, azok is persze mind Budapesten vannak, mert vidéken tönkre mennek, mielőtt kinyitottak volna.

Ha valakiben felhorgadna a vágy, hogy az igazi teába belekóstoljon, annak elsősorban a Zhao Zhou, a Flying Bird, a Marumoto, az 1000Tea vagy a Levél Teaház műhelyeket ajánlom.

Példaképpen, az előttünk álló forró nyári napokra hadd ajánljak egy pazar zöld teát a figyelmükbe. 

Úgy hívják, hogy Huang Shan Mao Feng.

A Mao Feng az egyik legismertebb kínai zöld tea. A kelet-kínai Anhui tartományból származik, a zöld teákról elhíresült Sárga Hegységből (Huang Shan).

Ez még a 2016-os évjárat. A leveleknek mély, zöld erdő és rét illata van. A kész teában is inkább a frissen kaszált rét növényi (fű, virág) aromatikája érvényesül érintésnyi gyümölcsösséggel (kajszibarack). Íze lágy, közepesen telt, a korty tetején üdítően fanyar, ásványos-sós, majd a lecsengésben tejesen édeskés, felvillan a gyümölcs is, de olyan rafináltam, hogy közben az üdítően zöld fanyarságot nem veszíti el.

Egész nap érdemes inni. Reggel energiával tölt fel, vitalizál. Ebéd után elképesztő módon serkenti az emésztést, rendszeresen fogyasztva segít, hogy leolvasszuk magunkról a felesleges zsírt.

Huang Shan Mao Feng vagy a Yunnan Mao Feng segít megszeretni, megérteni az igazi teát. Aki egyszer megérzi ezeket az ízeket, annak már nincs visszaút. 

Elkészítés:

  • Mennyiség: 5-6 gramm 350 ml vízhez
  • Vízhőmérséklet: 75ºC friss forrásvíz vagy ásványvíz.
  • Felöntési idő: 20-30 másodperc
  • Felöntések száma: 5-6 x

Még több okosságot itt olvashat róla.

És hogy miért oltja a meleg tea a szomjat? Hát ezért:

Amikor kánikulában forró teát iszunk, becsapjuk az agyunkat. A szájban és gyomorban lévő receptorok érzékelik a belső hő emelkedését, az izzadságmirigyek pedig beindulnakk.

A forró tea azért hűsít, mert a „mesterségesen” kiváltott verejtékezéssel néhány perc alatt több hőtől szabadulunk meg, mint amennyivel a testhőmérsékletünk a forró ital hatására megnőtt. (forrás: itt)

Legolvasottabb
Bécs fizet a polgárainak, hogy étterembe menjenek
Náluk így néz ki a gasztronómia támogatása.... Tovább »
Ezt a bort vinném magammal a lakatlan szigetre
Megemelem kalapomat a spanyol címkekultúra előtt.... Tovább »
Tökmagolajat a mákos tiramisura!
Íme a desszertek világbajnoka.... Tovább »
Legolvasottabb
Bécs fizet a polgárainak, hogy étterembe menjenek
Náluk így néz ki a gasztronómia támogatása.... Tovább »
Ezt a bort vinném magammal a lakatlan szigetre
Megemelem kalapomat a spanyol címkekultúra előtt.... Tovább »
Tökmagolajat a mákos tiramisura!
Íme a desszertek világbajnoka.... Tovább »
Olvasósarok