Tornai sikerszéria Londonban

2017. 06. 09., 11:19
Borok
5102
By

Világviszonylatban is ritka eredményt ért el a somlói Tornai Pincészet a 34. alkalommal megrendezett londoni International Wine Challenge-en, a világ egyik legbefolyásosabb és legalaposabban bírált borversenyén.

2015-ös Prémium Juhfark boruk Trófea díjat kapott, és ezzel megszakítás nélkül harmadik alkalommal érdemelték ki a legmagasabb elismerést.

Jól mutatja a díj rangját, hogy a többfordulós bírálati folyamatban az éremre jelölt borokat három bizottság értékeli, legalább 10, komoly szakmai múlttal rendelkező zsűritag részvételével. Az IWC-re évente több mint 15 ezer bort neveznek a világ több mint 50 országából, közülük mindössze 500 kap aranyérmet és kategóriánként egy érdemel Trófea díjat.

Ezek a legjobbak közül is kiemelkedőek, hiszen az aranyérmes borok újrakóstolásával választják ki őket. Különösen ritka, hogy egy borászat három egymást követő évben is Trófea-díjas bort képes produkálni.

A hírt kommentálva Tornai Tamás, a pince tulajdonosa kiemelte: az, hogy zsinórban harmadszor kapták meg az elismerést, azt bizonyítja, hogy megbízhatóan és folyamatosan képesek a legjobbat produkálni, tehát nem a szerencse vagy egy kiemelkedő évjárat áll a siker hátterében.

Tornai Tamás

Hozzátette: az ilyen eredményeknek is köszönhető, hogy a somlói bort a világban már jobban ismerik és elismerik, mint Magyarországon.

A mostani díj kihirdetése után néhány nappal újabb londoni Michelin csillagos étterem kínálatába választották be két borukat két másik somlói borral együtt.

A Tornai Pincészet Magyarországon is sokat tesz a juhfark népszerűsítéséért, tavaly ősszel a legjobb somlói borászok részvételével megrendezték a fajta első, reprezentatív bemutatóját a nagyközönség számára, és idén szeptemberben is lesz Somlói Juhfark Ünnep.