Gourmet

A tea a legkifinomultabb tudatmódosító

Kung Fu Tea a Flying Bird Tea House-ban
Szerző: Wágner Annamária
2016/12/01   |   12:28

A teázás remek lehetőség arra, hogy kiszakadjunk a mókuskerékből. Akár az a cél, hogy befelé forduljunk, akár az, hogy kellemes időt töltsünk a barátaink körében, a tea mindkét esetben segítségünkre van. A karácsony éppen ezért jó alkalom a teával való ismerkedésre.

Míg a kávé- és borkultúrában már megjelent a minőségi termékekre való igény, a tea még mindig mostohagyerek. Nehezen tudunk túllépni a korlátozott ízvilágú, kommersz, agyonízesített teákon, pedig termesztése, előállítása és élvezete sok szempontból hasonló a boréhoz. „A bor vidámmá hangol, gondjaidat felejteti! A tea élessé teszi szellemedet, gondjaidat legyőzi”, mondja egy régi kínai közmondás, ami szintén azt jelzi, hogy két kultikus tudatmódosító szerről van szó, több évezredre visszanyúló hagyománnyal.

Kínában a teakerteket ugyanolyan alaposan művelik, mint nálunk a szőlőt. Egész évben gondozzák, metszik, táplálják a földjét. A teánál éppolyan fontos a fajta, a terroir és az évjárat, mint a bornál. Az illatanyag- és ízgazdagság, a tisztaság és a harmónia itt is az alapanyag minőségén és a feldolgozás kifinomultságán múlik. Ahogy bizonyos borok évekig érlelhetők, úgy a teák egy részének is jól áll a kor.

Teakungfu a Flying Bird Tea House-ban

Így készítsük el, ha jó teát akarunk inni

Akár a kínai teakungfu, akár a tökéletesre fejlesztett japán teaceremónia, akár az európai szokások szerint forrázzuk a teánkat, legfontosabb, hogy használjunk friss, minőségi teát és mellékízektől mentes, alacsony ásványi anyag tartalmú vizet. Ilyen a 400-500 mg/l ásványtartalmú palackos víz vagy forrásvíz, de a szűrt, tisztított víz is alkalmas teakészítésre. A csapvíz viszont a hozzáadott adalékok miatt ronthatja a tea minőségét.

Nagyon fontos a tea és víz helyes aránya, hiszen a túl sok víz eláztatja és unalmassá teszi a teát. Számoljunk 1-2 gramm tealevelet minden deciliterre, de az egy kanál tea egy csésze víz arány is elég jó eredményt ad...

(A teljes cikket a Gusto magazin december 9-én megjelenő számában olvashatja. A cikket a FLYING BIRD TEA HOUSE tulajdonosa és teaszakértője írta.)

Minőségi, aromamentes fehér, zöld, oolong, fekete és puerh teákat, valamint tradicionális eszközöket forgalmazó szakboltok:

BUDAPEST

Flying Bird Tea House / VII. ker. Kazinczy utca 52. - (70) 601 3110 

1000 Tea / Bp, V. ker. Váci utca 65. - (1) 337 8217

Levél Teaház / VII. ker. Dohány utca 5. /B - (70) 289 2278 

Marumoto / V. ker. Hercegprímás u. 9. - (1) 269 2849 

Zhao Zhou vad teái / I. ker. Lánchíd utca 5. - (20) 267 3903

DEBRECEN

Carpe Diem Teaház / 4024 Debrecen, Batthyány utca 8. - (52) 310 590

Legolvasottabb
Bécs fizet a polgárainak, hogy étterembe menjenek
Náluk így néz ki a gasztronómia támogatása.... Tovább »
Ezt a bort vinném magammal a lakatlan szigetre
Megemelem kalapomat a spanyol címkekultúra előtt.... Tovább »
Tökmagolajat a mákos tiramisura!
Íme a desszertek világbajnoka.... Tovább »
Legolvasottabb
Bécs fizet a polgárainak, hogy étterembe menjenek
Náluk így néz ki a gasztronómia támogatása.... Tovább »
Ezt a bort vinném magammal a lakatlan szigetre
Megemelem kalapomat a spanyol címkekultúra előtt.... Tovább »
Tökmagolajat a mákos tiramisura!
Íme a desszertek világbajnoka.... Tovább »
Olvasósarok