Sörforradalom

Az amerikai sörforradalom levét isszuk

Sierra Nevada
Szerző: Kling József
2017/07/16   |   13:05

A Csak a jó sör a legjobb sörszaküzlet az egész országban. Sehol máshol nem találkoztam a világ söreinek ilyen mély merítésével. Itt találtuk meg az amerikai sörforradalom ikonikus darabját, a Sierra Nevada Pale Ale-t.

Ken Grossman 1979-ben vágott bele egy kis sörfőzde felépítésébe a kaliforniai Chico városában. A csúcsminőségű sörfőzés ideája lebegett szemei előtt. A Sierra Nevadát ma is az USA első számú kézműves sörfőzdéi között tartják számon.

Ken Grossman szenvedélye akkor kapott lángra, amikor egy barátja csak úgy szórakozásból megmutatta neki az otthoni sörfőzés alapjait. Ken megszállottan vetette magát a történetbe, hamarosan mindent tudott a home made sörfőzés titkairól.

Ken Grossman (Kép forrása: www.unionbeerdist.com)Ken Grossman (Kép forrása: www.unionbeerdist.com)

1976-ban, miután kémia és fizika tanulmányait a helyi egyetemen befejezte, megnyitotta Home Brew Shop névre keresztelt saját üzletét. Ken kiszolgálta a chicoi fanatikus házi sörfőzők igényeit a szükséges eszközökkel, alapanyagokkal, és persze szakmai tanácsokkal, közben pedig arról álmodozott, hogy saját sörfőzdét alapít.

Két évvel később Ken és alapító társa, Paul Camusi tejes tartályokból, üdítős palackozósorból és régi főzdék kiszuperált alkatrészeiből összekalapálta első privát mikro sörfőzdéjét.

Noha a felszerelés minden porcikája használt volt, ők mégis első osztályú üzemet hoztak létre. Prémium alapanyagokkal dolgoztak, nem sajnálták a jó minőségű komlót, amely később a sörfőzde védjegyévé vált. Megszállott túrázóként Ken a Sierra Nevada-hegységről nevezte el „első gyermekét”, ahol gyakran tett hosszú és izgalmas kirándulásokat.

Sierra Nevada (kép: www.sunset.com)Sierra Nevada (kép: www.sunset.com)

Új fejezet az amerikai sörfőzés történetében

1980. november 15-én a Sierra Nevada Brewing Co. Piacra dobta első főzetét, amely új fejezetet nyitott az amerikai sörfőzés történetében.

A Sierra Nevada Pale Ale rövid idő alatt etalonná vált. Pedig nem ez volt az első ilyen típusú sör Amerika történetében.

Az első amerikai pale ale-t ugyanis Fritz Maytag készítette el. Megvásárolta a haldokló Anchor sörfőzdét és új életet lehelt bele. 1975-ben Liberty néven új stílusú sörrel lépett piacra. A sör rendkívül izgalmasra sikeredett, testes, zamatos, fűszeres, gyümölcsös és borzongatóan keserű.

Az új stílus kulcsszava: szárazkomlózás. Szárazon komlózott sört már a 19. században is készítettek, sőt az eljárás valószínűleg korábban sem volt teljesen ismeretlen.  A ’trükk’ abban áll, hogy ilyenkor a komlót a főerjedés végén adják a sörhöz. A Liberty volt az első kereskedelmi forgalomba kerülő szárazon komlózott sör. Íze, zamata alapjaiban rázta meg a főzdék és fogyasztók világát. Fritz stílusa vált az American Pale Ale alapjává.

Ezt fejlesztette tovább Ken Grossman. Az üzlet beindult. A kereslet tíz év alatt jócskán meghaladta a Sierra Nevada szerény kapacitását. Dacára a folyamatos bővítéseknek, a sörfőzdét hamar kinőtte, így Ken kénytelen volt visszatérni a tervező asztalhoz, ahol megálmodott egy újabb sörfőzdét. 1989-ben költözött a sörfőzde jelenlegi helyére Chicoban, az East 20th Streetre.

(Kép forrása: www.visitcalifornia.com)(Kép forrása: www.visitcalifornia.com)

Ken ezután kisebb tanulmányutat tett Németországban, ahonnan egy tradicionális, „100 hordós” főzőberendezéssel tért haza, ez lett az új sörfőzde szíve. A megnövekedett kapacitással rövid időre sikerült megint kielégíteni a keresletet, de aztán ismét újabb növekedésre volt szükség. Az újabb üstöket a szakemberek ügyesen összepasszították a régiekkel, a főzde évi termelése cirka 800 000 hordó körül mozog.

Ken Grossman ma is személyesen és szenvedélyesen vesz részt a sörfőzés és gyakorlatilag a marketing minden mozzanatában. Csak a méretek változtak, a minőség iránti elkötelezettség nem. 

Ráadásul a főzde minden porcikájában környezettudatos és környezetkímélő, arra törekszik, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után.

KÓSTOLÁSI JEGYZETEK

Sierra Nevada Pale Ale

A Two-Row Pale és Caramel maláta alapokon nyugvó sörlevet Magnum és Perle komlóval főzték, a Cascade komló már hidegen került bele. Látványra, illatra IPA, de belekortyolva rögtön feltűnik árnyaltsága, kifinomultsága. Szőlő és must, karamell és indiai fűszerek, narancsvirág, grapefruit, fenyőgyanta, gyógynövény tolakszik a pohárban. Buborékjai aprók, pezsgősen puha struktúrában egyesülnek.

Sierra Nevada Otra Vez

Szomjoltó kánikulasör. Könnyű test, izgalmas aromák. Azt nem mondom, hogy a Kaliforniában őshonos fügekaktusz ízét kiérzem, de a grapefruit és a koriander első kortyra megvan. Mint egy jó belga búzasör. Csak jobb. Gazdag, fűszeres, grapefruitos, száraz pezsgős lecsengés.

Sierra Nevada Torpedo

A neve nem üres marketingfogás. Ez tényleg ütős. Rézvörös szín, az első korty után robbannak az ízek: citrusfélék, fenyőgyanta, gyógynövény, trópusi gyümölcsök frissítő és tartalmas aromái egyesülnek a lecsengésben, a komplex, intelligensen keserédes fináléban. 

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok