A hét bora

Itt van Kreinbacherék legújabb dobása

Szerző: Kling József
2017/07/23   |   12:33

Nem igazán lelkesedem a rozékért. Legfeljebb, ha pezsgőről van szó. Arra pláne felkapom a fejem, ha azt a rozé pezsgőt a Kreinbacher birtokon készítették.

Somlón ugyebár nincs kékszőlő (pontosabban csak nagyon kevés), tehát ebben a pezsgőben nem a somlói karaktert, hanem a Kreinbacher stílust kell keresnünk.

A birtok stílusának kulcsa az elegancia. Abból viszont van bőven ebben a pezsgőben. Friss, gyümölcsös, légies, kifinomult. Buborékjai finoman olvadnak a szájban, epres, lila virágos aromákat hagyva maguk után. Savassága citrusos, grapefruit és lime, feszesre húzza a pezsgő szerkezetét.

Ahogy valamennyi Kreinbacher pezsgő, a Rosé Brut is tradicionális eljárással, palackban erjesztve és érlelve készült. Először vakon kóstoltam, megkérdezték, szerintem milyen szőlőfajta. Nem volt kérdés, hogy pinot noir. Átütött a fajtajelleg. Amúgy meg Champagne-ban is a pinot a rozé pezsgők (és nem csak a rozék) fő fajtája.

A pontos arányokat persze nem tudtam kitalálni: 92% pinot noir, 5% furmint, 3% kékfrankos.

Az alaborokhoz 3% vörösbort adtak. Ezt nevezik rosé d’assemblage-nak, Champagne-ban így készül a legtöbb rosé pezsgő.

Ha jól tudom, a pinot noirt Pannonhalmáról, Etyekről, illetve a Balaton északi és déli partjáról válogatták, majd természetesen a birtokon, Somlón dolgozták fel. 

A Rosé Brut színéért az a kevéske vaskeresztesi kékfrankos a felelős, amit palackozás és érlelés előtt, házasításkor adnak a készülő pezsgőhöz. Vaskeresztesen amúgy saját területe van a birtoknak, valószínűleg azért, mert a tulajdonos, Kreinbacher József ott született.

Másnap, sőt harmadnap is visszakóstolom a pezsgőt. Semmit nem veszít lendületéből. Azt hiszem, ez is nagy kedvencünk lesz.

Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Megszületett az első egri aszú
A keresztapák természetesen tokajiak. ... Tovább »
Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Megszületett az első egri aszú
A keresztapák természetesen tokajiak. ... Tovább »
Olvasósarok