Borok

Jönnek a klónozott borok?

A kép illusztráció (forrás: www.katheats.com)
Szerző: Gusto
2017/08/08   |   09:13

Hogy a borkészítéshez nem mindig kell szőlő, azt eddig is tudtuk. De Alec Lee most elhatározta, hogy klónozott borokat készít. Szőlő nélkül, molekulákból - írja a wired.

Az Ava Winery társalapítója San Franciscóban külön erre a célra még egy 460 négyzetméteres épületet is felhúzatott, hogy legyen elég tér a presztízsborok molekuláris feltérképezéséhez.

Ha jól értjük, a cél az, hogy a méregdrága borok hasonmását szőlő nélkül, kémiai úton állítsák elő, elérhetővé téve azokat szélesebb tömegek számára.

Ha jól olvassuk, akkor Lee-ék fognak mondjuk egy üveg Dom Perignont, hiperszuper technikával alkotóelemire bontják a pezsgőt, számszerűsítve az összetevőket, azokat az anyagokat, amik az egyediséget adják. Aztán ezeket kémiai úton előállítják.

Nem értünk hozzá, de nettó marhaságnak tűnik.

Azt, hogy milyen szőlőfajtából készült a bor, gázkromatográf nélkül is lehet tudni. Nyilván lehet pinot noirt, chardonnay-t előállítani szintetikus úton, de a bor karakterét, amit az erjedés kalapácsa és az érlelés vésője farag egyedivé, szerintünk képtelenség kémiai úton reprodukálni.

Szóval jönnek majd a Dom Perignon-, Petrus- vagy Chateu Lafite Rotschild-hasonmások? És mit szólnak majd ehhez az érintett satók és birtokok?

(Kép forrása: www.peterthustrup.com)(Kép forrása: www.peterthustrup.com)

A pinot noir molekulájának azonosítása és a fajtára jellemző gyümölcs szintetikus előállítása még nagyon messze van attól, hogy vízzel, etanollal és cukorral összekeverve ugyanazt produkálja, mint egy palack Romanée-Conti.

Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Megszületett az első egri aszú
A keresztapák természetesen tokajiak. ... Tovább »
Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Megszületett az első egri aszú
A keresztapák természetesen tokajiak. ... Tovább »
Olvasósarok