Életmód

Vigyázzanak a férfiak a B-vitaminnal!

Szerző: Gusto
2017/08/24   |   08:42

A B6- és B12-vitamintartalmú étrendkiegészítőket rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál fokozottabb a tüdőrák kialakulásának kockázata.

A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban jelent meg erről a legújabb kutatás, miszerint nagy mennyiségben fogyasztva ezek az étrendkiegészítők épp ellenkező hatást fejtenek ki.

A B6- és B12-vitaminok jótékony hatásai közé sorolják, hogy növelik az ember energiáját és javítják az anyagcserét, emellett széles körben úgy tartják róluk, hogy csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.

A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban közölt mostani eredmények szerint azonban nagy mennyiségben fogyasztva ezek az étrendkiegészítők épp ellenkező hatással bírnak.

"Arra jutottunk, hogy azoknál a férfiaknál, akik tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztottak táplálékkiegészítőket, elsősorban B6- és B12-vitamint, jelentősen megnövekedett a tüdőrák kialakulásának kockázata" - húzta alá közleményében a kutatást vezető Theodore Brasky, az Ohiói Állami Egyetem rákközpontjának munkatársa.

A szakemberek megállapították, hogy az érintett táplálékkiegészítőket tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál nagyjából kétszeresére, míg azoknál, akik emellett dohányoztak is, háromszorosára-négyszeresére nőtt a tüdőrák kockázata.

A nők esetében ugyanakkor nem növelte a kockázatot a B6- és B12-vitamintartalmú étrendkiegészítők hosszú távú, nagy dózisú fogyasztása.

A szakemberek több mint 77 ezer amerikai páciens egészségi állapotát követték figyelemmel több mint egy évtizeden át.

Férfiak esetében a B6-vitamin ajánlott napi beviteli mennyisége mindössze nagyjából 1,5 milligramm, míg a B12-vitaminból kevesebb mint 2,5 mikrogramm.

Brasky szerint azonban a tablettaformában kapható étrendkiegészítők esetében egy dózis akár 5000 mikrogramm is lehet, ami jóval több a naponta ajánlott mennyiségnél.

Az étrendkiegészítők szedése helyett a szakember húsok, csicseriborsó és vitaminnal dúsított gabonatermékek fogyasztását javasolja.

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
Rendet tesz a Lidl a zöldség-gyümölcs piacon
Egységes nemzetközi irányelveket dolgozott ki.... Tovább »
Megtöltik a Holdat a világkonyhával
Február 9-11-én a Töltött Hold Gasztrovíkenden a világkonyhákon lesz a hangsúly... Tovább »
Legolvasottabb
Rendet tesz a Lidl a zöldség-gyümölcs piacon
Egységes nemzetközi irányelveket dolgozott ki.... Tovább »
Megtöltik a Holdat a világkonyhával
Február 9-11-én a Töltött Hold Gasztrovíkenden a világkonyhákon lesz a hangsúly... Tovább »
Olvasósarok