A hét bora

Mitől emlékezetes egy bor?

Szerző: Kling József
2017/08/30   |   13:37

Gyakran megkeresnek barátok, ismerősök, ajánljak bort ilyen-olyan alkalomra. Szeretem ezt a játékot. Ahogy elkezdi sorolni valaki a paramétereket, máris kezd kirajzolódni előttem egy konkrét bor képe, illata, íze.

Ez most más. Orlovszky Géza meghalt. Nápolyban, a tengerparton. Megállt a szíve. Mikor a hírt megtudom a feleségétől, aki egyben arra kér, keressek méltó bort a búcsúztatásra, vadászkutyaszimatom nem ébred fel.

Csak elkezdenek peregni előttem a képek. Mindegyiken Géza van a feleségével, évente háromszor-négyszer találkozunk valami rendesebb boros rendezvényen. Lelkesen ajánljuk egymásnak, melyek azok a tételek, amiket semmiképpen ne hagyjunk ki.

Emlékszem, legutóbb szemében kisfiús mosoly, a poharában Figula egyik dűlőszelektált olaszrizlingje. Emlékszem jellegzetes testtartására, kellemes, professzoros hanghordozására. Soha nem volt (ki)oktató. Inkább csak ajánlott.

Mert hát tanár volt, az ELTE Régi Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének tanszékvezető docense, a Bölcsészettudományi Kar egykori tudományos dékánhelyettese.

Nemrég tett pontot a nagy műre: a költő Zrínyi Miklós Adriai tengernek Syrenaia című kötetének kritikai szövegkiadására, amelyen hosszú ideje dolgozott, és végül 2016-ben jelent meg nyomtatásban.

De ilyesmiről sosem beszéltünk. Mindig csak a borról. Közös borozgatásokat tervezgettünk. Hiszen Foied vinom pipafo, cra carefo. Ma bort iszom, holnap nem lesz. Nem véletlen, hogy Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből a gyászjelentésére került az ott etruszknak tartott, valójában faliszk mondat.

És nem tudok nem gondolni arra a másik mondatra a regényből: „mindenki keresse a saját halálát”.

Irigyellek, Géza. Ahogy tudtál élni, tudtál meghalni. Mint egy regényfigura.

Jól föladtad a leckét. Nem lesz több lehetőségem, hogy bort válasszak neked. Olyat, ami emlékezetes, hogy amikor majd a kollégáid és barátaid és szeretteid hazamennek a búcsúztatásodról, annak a bornak az ízében ott legyél valahol te is.

Alapvetően fehérborban gondolkodom, hiszen te is fehérboros vagy (voltál, bocs, ez még nem megy). Ha jól emlékszem, a tokaji száraz furmint a kedvenced, de abból nem tudok olyan sok ember számára ár-érték arányban méltó bort találni. Bocs!

Szóval marad a Balaton-felvidék, az olaszrizling, azt szereted. Látod, máris beindult a vadászkutya!

Mit szólnál Káli Balázs 2016-os Olaszrizlingjéhez Szentbékkálláról?

Igen, ez lesz az. A Bortársaságnál 1690 forint. Ebben az amúgy túlárazott magyar borvilágban mindig nagy élmény olyan tétellel találkozni, amikor az ember úgy érezheti, többet kap a pénzéért.

De ami a legfontosabb, hogy ebben ott az egyensúly, illat és íz, sav és test, textúra és struktúra egyensúlya, amitől a bor élménnyé és emlékezetessé válik.

Illatában szőlő (ez milyen ritka!) és bazalt. Ízben a gyümölcsösség az első, aztán az ásványosság. Telt a korty, van eleje, közepe, vége, mint egy jól megírt dolgozatnak. Meglepő, hogy könnyed a teste, de ne arra a reduktív könnyűségre gondolj. Valahogy tömörebb mégis. Vagy még inkább: koncentráltabb.

Vitális, nem komolykodó. Majd kirobban belőle az élet, csupa citrusaroma. Nápolyban vannak citromfák, ugye?

Majd valami jó sillert meg egy könnyű vöröset is keresek, hogy kielégítsük a bölcsész sznobokat. Rendben?

Ez az olaszrizling meg hátha elgondolkodtat néhány embert, hogy mégiscsak a fehérbor az igazi. :)

De nem is ez a fontos. Hanem hogy ma bort iszom, holnap nem lesz. Mert ki tudja, lesz-e holnap?

Legolvasottabb
Borért soha ekkora összeget nem fizettek árverésen
Mindössze 600 palack készült belőle.... Tovább »
Badacsony új korszakot nyit
A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is.... Tovább »
Legolvasottabb
Borért soha ekkora összeget nem fizettek árverésen
Mindössze 600 palack készült belőle.... Tovább »
Badacsony új korszakot nyit
A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is.... Tovább »
Olvasósarok