Borok

Kiderült, mit tudnak az öreg magyar vörösborok

Borsor
Szerző: Kling József
2016/12/08   |   10:33

Amikor Szabó Edit (Borsmenta főszerkesztő) meghívott, hogy nagy, öreg, magyar vörösborokat kellene kóstolni, azt gondoltam, oké, elmegyek, majd szépen kiborogatjuk a kiöntőbe az összeset és levonjuk a konklúziót: tíz év fölött nincs az a magyar vörösbor, ami labdába rúghat. Tudják, mit szeretek a legjobban? Amikor megszabadulhatok a saját előítéleteimtől. Úgyhogy most olyan könnyűnek érzem magam, mint egy hőlégballon.

Szeretem az ilyen kihívásokat. A borokat Robotka Gábor (Olimpia étterem, sommelier) hozta egy borgyűjtő barátja pincéjéből, akinek az volt a kérése, állítsuk fel a diagnózist. Milyen állapotban vannak, melyik iható, melyik nem, melyiket érdemes még tartogatni vagy melyiket kell gyorsan elajándékozni, és a karácsonyfa alatt azonnal meginni. 

Remek kis műhelymunkát hoztunk össze. Így nézett ki a csapat:

Szabó Edit (Borsmenta, főszerkesztő), Robotka Gábor (Olimpia étterem,sommelier), Megyeri Sára (szakíró, Flavor.hu), Zacsek Ágnes (szakíró), Csányi Norbert (Horeca tanácsadó trainer), Sue Tolson (szakíró, winesofa.eu), végül e sorok írója.

Tényleg nagy élmény volt. Egyrészt a társaság miatt. Másrészt mert nem minden nap raknak az ember elé ilyen sort. Ráadásul abban az illúzióban ringathatjuk magunkat, hogy összeraktunk egy kis wine guide-ot. Ha ezek közül valamelyik szembejön az olvasóval, innen megtudhatja, mit kezdjen vele. Íme.

Egy-két évig még biztosan érlelhető, de most minden kortya kincset ér

Jekl Merlot 2003 (Villány)

Már a színén látszik, milyen jól tartja magát. Illata bódító: vaníliás, keleti fűszeres (curry, gyömbér, kardamom), medvecukros, rózsás. Íze még rátesz egy lapáttal. Gyönyörűek a savai, simogatóak a tanninjai, gyümölcsössége (érett málna) épp hogy szét nem robbantja a poharat. Sokadik volt a sorban, de amikor ezt kóstoltuk, valamelyikünk megjegyezte: „Elfelejtettem, hogy kóstolok. Ezt iszom!” Igen, egy pillanatra megfeledkeztünk a munkáról.

Él és élni akarÉl és élni akar

La Vida Cabernet Sauvignon 2003 (Szekszárd)

Sötét szín, a karimája téglavörösbe hajlik. Hűvös, medvecukros illat, feszes, elegáns szerkezet, összetett íz, finom savak, szelíd tanninok békés mennyországa. Ujjongunk. Illik fikázni a fajtát, de akárki akármit mond, az ilyen borok miatt lehet szeretni a cabernet sauvignont. Vakon meg se mondanám, hogy magyar. Abszolút nemzetközi! Sokáig hezitáltam, de végül arra jutottam, hogy az én ízlésemhez még a Jekl Merlot-nál is közelebb áll. Bármelyik teszten 90 pont fölött kapna.

Jekl Cabernet Sauvignon 2003 (Villány)

Gyönyörű, élő szín. Illata szantálfa, medvecukor, cédrus, bors, tömjén, kávé, feketeribizli. Tanninja tapadós, de nem harap, sőt idővel egyre simogatóbb. Ilyenkor érti meg az ember, miért jelent kihívást ez a fajta. Ebben a pohárban is nemzetközivé lesz a világ. Nagyon él ez a bor, és még élni akar. 

Amiket legkésőbb a karácsonyfa alatt meg kell inni

Tiffán Cabernet Sauvignon 2000 (Villány)

Meleg, alkoholos illatában őszi erdő és főtt gyümölcsök, lekvár. Az íze hatványozottan szebb, élőbb, vibrálóbb.Elképesztően üde, finom savai vannak. Szépen öregedett meg. Most kell meginni!

Most kell meginniMost kell meginni

La Vida Kékfrankos 2003 (Szekszárd)

Friss szín, öregedésnek nincs jele. Illata alapján nem mondanám, hogy kékfrankos.  Visszafogott az íz, szárazabb, porosabb. Illata többet ígér, mint az íze. Hamar kiüresedik a korty. De szép. Tartogatni már nem érdemes. Még élmény. Tizenhárom évvel ezelőtt még ezt gondolták a kékfrankosról. 

La Vida Merlot 2003 (Szekszárd)

Visszafogott, hűvös, negrós illat fűszerekkel, medvecukorral. Hosszú, étcsokis-gyümölcsös íz, ami kezdetben az illathoz képest tompább. Később visszakóstolva még szebb, még élőbb arcát mutatja. Kevésbé lehet érezni utóízében az étcsokis kesernyét. Vadhús mellett még mindig nagyot szólhat.

Tiffán Elysium 2006 (merlot)

Olyan magas az alkoholja, hogy szinte megolvasztja a poharat. Az alkohol mindent felülír. Krétás, bonbonos, csokis, túlérett, mediterrán, fűszeres, cukorkás illat. Likőr. Oxidáltság. Étel mellett, vadhúsok mellett még helyreállhat az egyensúly. Most kell meginni.

Gere Merlot Válogatás 2005 (Villány)

Illatában meggy, étcsoki, dohány, kandírozott vérnarancs, kakukkfű. Savai még vannak, nem vadak. Viszonylag jók az arányok. Olyan, mintha szűretlen volna. Pedig nem az. De nagyon üledékes. Ilyenkor kellene ebből még egy palackot megnézni, hogy pontosabb leírást adhassunk.

Béke boraikra, nagy élményt ne várjunk tőlük, hagyjuk szép csendben meghalni őket

Konyári Sessio 2003

Bock Capella Cuvée 2000

Gere-Weninger Cuvée Phoenix 1999

Dugós volt (sajnáltuk)

Vincze Béla Arcanum Cabernet Sauvignon 2003 

Mitől dugós a bor?

Nem attól, hogy a kipattintott dugó morzsaléka belement a borba. A dugós bor beteg, dohos vagy cipőpaszta szagú, élvezhetetlen, a bor valódi illatát-ízét teljesen elfedi. A betegséget a triklóranizol (TCA) okozza, egészen parányi mennyiségben is. A penészgombák klórvegyületekkel táplálkoznak. A TCA a penészgombák anyagcsereterméke, amely a parafa dugó belsejében fejti ki hatását.

Legolvasottabb
Legolvasottabb
Olvasósarok