Ízek

Kicsit messze kellett menni a legjobb hamburgerért

(Kép forrása: departmentofwandering.com)
Szerző: Kemény Gabriella
2017/09/12   |   10:05

Persze, megvolt a Reichstag, a TV-torony, a Brandenburgi kapu, meg az összes kötelező kör, de a barátommal leginkább gasztronómiai kalandokat kerestünk Berlinben. 

Úgyhogy egyfolytában kávéztunk és ettünk. Végül a jó hamburger iránti olthatatlan vágyunk sodort minket a Markthalle Neunba, vagyis a 9-es számú vásárcsarnokba.

A Vámház körúti Vásárcsarnoknál jóval kisebb és meghittebb helyen találtuk magunkat. Valójában félig piac, félig street food csarnok, ahol helyben mindent felfalhatunk. 

De van itt fűszeres, borszaküzlet, pékség, édességbolt és egy rakás olyan stand, ahol bármennyi pénzt könnyű elkölteni.

Nekünk ezek voltak a legjobb élmények:

Big Stuff Smoked BBQ

A kínálatuk alapján klasszikusnak számító, pulled porkos burger, savanyúsággal és BBQ-szósszal az egyik legegyszerűbb, mégis legízletesebb hamburger, amit valaha kóstoltam. A meleg, nem túl édes zsömle által közrefogott disznóhús kérge ropogós, belül omlós és puha, a fűszerezése visszafogottan is hatásos, a káposzta friss, a BBQ pedig füstösen folyik végig rajta.

Minden ízében házias és erőteljes. Előttünk készítették, figyelemmel kísértünk minden mozdulatot a nyers hozzávalóktól kezdve. A standjukhoz tartozó bárban pedig sör és meglehetősen olcsó koktél várt minket. Nagyon kedves és gyors a kiszolgálás.

(Kép forrása: stilinberlin.de)(Kép forrása: stilinberlin.de)

Bone.’s Kantine

(Kép forrása: bone. berlin facebook)(Kép forrása: bone. berlin facebook)

A legberlinibb étel, ami csak létezik, nem más, mint a currywurst. Ez lényegében currybe mártott, felkarikázott fehér kolbászt és hasábburgonyát jelent, tetszőleges szósszal (főleg csípőssel) körítve. Ez az, amit minden utcasarkon megtalálunk, és amiből az egyik legjobbat a helyi gasztroblogok szerint is a Kantine készíti. Ha 5 euróból szeretnénk megebédelni, ez a legjobb, ami történhet velünk.

A fehér kolbász forró és jól átsült, a sültkrumpli ropogós, a currytől pedig garantáltan lángnyelveket öltögetünk majd egymásra: csak a bátrabbak fejeljék meg mindezt erős paprikaszósszal (amit én mentségemre legyen mondva, ketchupnak néztem), különben könnyek között kell majd elfogyasztaniuk az egyébként jól fűszerezett, kellemesen pikáns ételt.

Rosa Canina (Organic Ice Cream)

A Rosa Canina a kézművesség és az olasz tradíció iskolapéldája. Itt a kizárólag természetes összetevőkből készült sóskaramell valóban sós, a fahéj pedig krémes és könnyed, nem az a tolakodó rágógumiíz, amivel számos alkalommal találkoztam már.

Kép forrása: Rosa CaninaKép forrása: Rosa Canina

Ráadásul 1 euró 65 centért akkora adagot adnak, amivel negyedóráig is elnyammog az ember. Bár manapság a kevert ízvilágú fagyik egyre népszerűbbek, itt a klasszikus ízek dominálnak, mint a kókusz, a Mozart, a pisztácia vagy a straccatella. Ugyanakkor egy-két különlegesség is szerepel a kínálatban, az almás rétes, a narancsos joghurt és a zöldtea.

Ha szerencsésebbek vagytok, mint mi, akkor olyankor érkeztek, amikor gofrit is árulnak: a nugátos, fagyis gofrit igazán kár volt kihagynunk.

Café 9 Berlin

A csarnok tövében találjuk a város egyik legbarátságosabb speciality kávézóját, pedig abból is van Berlinben bőven. A Café 9-ban sütemények, szendvicsek, pékáruk és kekszek, előre elkészített teák és dzsúzok, valamint kifogástalan kávé található a menüben. A kávé ráadásul saját pörkölésű!

Az otthonos, meleg hangulatú kávézóban könnyű volt ellazulni egy hosszú és a legjobb értelemben fárasztó ebéd után.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Berlinben kizárólag tökéletes kávét ittam

Legolvasottabb
Végleg bezár a Laci!Konyha!
"180 ezres fizetéséből nem nagyon fognak az emberek eljárni vendéglátóhelyekre."... Tovább »
A bor pszichológiája, avagy a magyar bortermelő lelki alkata
Hamvas Béla hülyeségeket ír a borról.... Tovább »
Már a polcokon a 2017-es szüret első bora
Újbor ilyen gyorsan még nem készült el. ... Tovább »
Ilyet még nem ittam. Olyan, mint egy vörös aszú
Olasz borvacsora a balatonfüredi Bistro Sparheltben.... Tovább »
Legolvasottabb
Végleg bezár a Laci!Konyha!
"180 ezres fizetéséből nem nagyon fognak az emberek eljárni vendéglátóhelyekre."... Tovább »
A bor pszichológiája, avagy a magyar bortermelő lelki alkata
Hamvas Béla hülyeségeket ír a borról.... Tovább »
Már a polcokon a 2017-es szüret első bora
Újbor ilyen gyorsan még nem készült el. ... Tovább »
Ilyet még nem ittam. Olyan, mint egy vörös aszú
Olasz borvacsora a balatonfüredi Bistro Sparheltben.... Tovább »
Olvasósarok