A hét bora

Végre egy portugieser, amit meg is lehet inni

Horst Hummel
Szerző: Kling József
2017/09/22   |   14:07

Végre egy portugieser, amit meg is lehet inni írni. A portugieser, alias kékoportó Villány reklámarca, de ha megfeszülök, akkor sem tudok felidézni az elmúlt húsz évből emlékezetes bort ebben a műfajban. Most viszont találtam egyet, amire a következő évtizedekben biztos emlékezni fogok. Hummel Villányi Portugieser 2015.

Egyszer már rácsodálkoztam Horst Hummelre. Ma sem érzem túlzásnak, hogy 2015-ös Bernstein Hárslevelűje kapcsán szuperlatívuszokban beszéltem róla és kijelentettem, újraértelmezi a bor fogalmát.

Hallomásból tudom, hogy ő a portugieser Paganinije.

Ez itt az alapbora. De már ez is milyen virtuóz! Radovinnál lőttem 2550 forintért. Best by.

Minimalista címke, méhecskés csavarzár a burgundi palackon. Mondhatnám, hogy fajtajelleges illata van, de nem mondom, mert ehhez képest az összes eddigi portugieserek jellegtelenek. Szóval a fajtajelleget ez a bor teremti meg. Vagy még inkább: műfajt teremt.

Igazán mély színe van, lila karimával, így kétévesen is friss, mintha most facsarták volna. Gyümölcskoncentrátum: feketeszeder, feketeribizli, áfonya és leheletnyi keleti fűszer.

Húsos, tartalmas, de mégis könnyed a teste, elképesztően lágy, de van tartása. Imádom, amikor egy vörösborban találkozik a mediterrán hőfok az északi hűvösséggel, és nem ellentmondás születik belőle, hanem minden kortyban izgalmas vibrálás. Ami, valljuk be, a legtöbb portugieserre nem igazán jellemző.

Egyensúly. Ez minden bor titka.

NÉVJEGY

Horst Hummel 1998 óta készít borokat Villányban, jelenleg közel 8 hektáron gazdálkodik, 2008 óta már organikus művelésben (Öko Garancia által ellenőrzött gazdálkodás). Területei a Jammertalban, a nagyharsányi Várhegyen és a nagytóthfalui Verebes-réten találhatók. 

Borászata Villányban működik, ahol portugieser, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot fajtákból készít borokat, de kisebb mennyiségben hárslevelűvel is foglalkozik. 

Pályafutását jogászként kezdte Berlinben, a világot járva Burgundiában kapta az ihletet a borkészítéshez, a magyar borokkal a kilencvenes évek elején szembesült először.

Legolvasottabb
Borért soha ekkora összeget nem fizettek árverésen
Mindössze 600 palack készült belőle.... Tovább »
Badacsony új korszakot nyit
A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is.... Tovább »
Legolvasottabb
Borért soha ekkora összeget nem fizettek árverésen
Mindössze 600 palack készült belőle.... Tovább »
Badacsony új korszakot nyit
A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is.... Tovább »
Olvasósarok