Ízek

Ők az olasz tészta mágusai

La Fabbrica della Pasta
Szerző: Gusto
2017/10/25   |   12:22

Időről időre teszteljük a Gusto Delicate termékeit. Most két csomag olasz tésztát kaptunk le a polcról, a híres La Fabbrica della Pasta tésztaüzem két remekét. Az ember azt gondolná, az olasz tészták között nem lehet olyan nagy minőségi különbség. Na, ezzel a mítosszal ma leszámoltunk.

Meg lehet újítani a hagyományos olasz tészta világát?

Gusto Delicate a Hold utcai piaconGusto Delicate a Hold utcai piacon

A Fabbrica della Pasta di Gragnano tulajdonosai, a Moccia testvérek szerint a válasz: igen. 

A Nápolytól harminc kilométerre fekvő városka a tészta európai fővárosa, ez állítólag a határát jelző táblán is olvasható.

"Valaha itt találták ki a lassú tésztaszárítást: a friss tésztát kifüggesztették a szabad levegőre, a városon átfújó szél pedig lassan megszárította."

Mario Moccia, a környék egyik legismertebb sajtkészítője 1976-ban megvásárolta a város központjában fekvő, lerobbant tésztaüzemet és új életet lehelt bele.

Ő volt, aki a legtöbbet és legeredményesebben harcolt azért, hogy a gragnanói tészta eredetvédett és az egész világon ismert márka legyen.

Fiai, a Moccia-fivérek aztán folytatták apjuk szenvedélyes harcát, és fantasztikus, kézműves tésztaüzemmé fejlesztették az atyai örökséget, amely a legmagasabb minőséget ötvözi az egészséges marketinggel. Mert a jó tésztának is kell cégér.

Egy "fehér" és egy fekete spagettit kóstoltunk. Már a fehér is eltért az átlagtól ízben, állagban egyaránt. De abban is, hogy a szósz a szálak finoman érdes felületére sokkal jobban tapadt. A főzési időt érdemes hajszálpontosan betartani, hogy az igazi, al dente, már nem kemény, de még nem puha állagot elcsípjük. A tésztának önmagában is van íze, ami szinte szokatlan ebben a műfajban.

A tintahal tintájával színezett spagettinek pláne, hiszen a természetes színezés finom algás-halas tengeri ízt kölcsönöz a tésztának, de olyan diszkréten, hogy aki irtózik az ilyentől, az is meg fog lepődni. a tészta a főzés során nem veszíti el színét, tapadóssága szintén átlagon felüli. Paradicsom, bazsalikom, és finom parmezán, ennél több nem kell rá. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A Gusto Delicate már Budapestet is bevette

Legolvasottabb
Végre igazi halétterem nyílt a Balaton partján
Még bele sem szagoltunk az étlapba, máris kivívta szimpátiánkat.... Tovább »
Meghalt Niszkács Miklós
Gasztronómiai szakíró volt, a Vendéglátás magazin egykori főszerkesztője. ... Tovább »
Balatonfüred új üdvöskéje
A Zelna borok a partra költöztek.... Tovább »
Fine dining minőség bisztróárakon
Gusto13 Bistro & Delicate.... Tovább »
A St. Donát lett Magyarország legszebb birtoka
Szőlészet-Borászat kategóriában.... Tovább »
Legolvasottabb
Végre igazi halétterem nyílt a Balaton partján
Még bele sem szagoltunk az étlapba, máris kivívta szimpátiánkat.... Tovább »
Meghalt Niszkács Miklós
Gasztronómiai szakíró volt, a Vendéglátás magazin egykori főszerkesztője. ... Tovább »
Balatonfüred új üdvöskéje
A Zelna borok a partra költöztek.... Tovább »
Fine dining minőség bisztróárakon
Gusto13 Bistro & Delicate.... Tovább »
A St. Donát lett Magyarország legszebb birtoka
Szőlészet-Borászat kategóriában.... Tovább »
Olvasósarok