Borok

Elképesztő borokra számíthatunk a 2017-es évjáratból

Szerző: Gusto
2017/11/07   |   11:31

„A 2017-es évjárat megközelíti, és minden bizonnyal felülmúlja a 2011-es borokat” – állítja Bock József villányi borász, aki bő két évtizede az elsők között honosította meg Magyarországon Szent Márton borának kultuszát. 

„Bár a jégverés elintézte a szőlő virágainak felét, a megmaradt tőkékből óriási borok születtek – de nemcsak a portugieserből, hanem a merlot-ból, a cabernet-kből és gyakorlatilag minden fajtából” – mondja a szakember, aki úgy véli, sokáig fogják emlegetni a 2017-es évjáratot.

„Szép évet zárt az őszi szürettel a Dél-Balatoni borvidék, mind elégedettek vagyunk. A fehér  és a kék szőlők esetében sem lehet okunk panaszra, egy kis odafigyeléssel és munkával jó borok kerülnek a 2017-es évjáratból a palackokba. Ezt szerettük volna megmutatni a szakmának is, és bízunk benne, hogy a borokat kóstolva ők is egyetértenek velünk” – nyilatkozta Bujdosó Ferenc, a Dél-Balatoni borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, borász (Bujdosó Szőlőbirtok).

Kép: Furmint PhotoKép: Furmint Photo

„Mennyiségben és minőségben is meghaladta a várakozásainkat ez az év. A pezsgőnek való, korai fajtákat már augusztus közepén kezdtük szüretelni, hogy a lehető legjobb alapanyagot tudjuk használni. Idén a szokásos három fajta, (chardonnay, pinot blanc, pinot noir) mellett egy furmint szűztermést – mint újdonságot a borvidéken – és cserszegi fűszerest is tudtunk pezsgőalapanyagnak szüretelni. Fehér és kék szőlőből is kiemelkedő ez az év, minden fajtával mind illatban, mind ízben nagyon elégedettek vagyunk” – mondta Baranyai Péter borász (Garamvári Szőlőbirtok)

Magyarországon mindenütt kiváló szüretről számoltak be a borászok. Amint azonban azt Jekl Béla, a mintegy 38 minőségi családi pincészetet tömörítő Pannon Bormíves Céh elnöke találóan megjegyezte: „Nem illik az évtized legjobb évjáratának nevezni 2017-et, mert nem tudjuk, mit fog hozni 2018 és 2019.”

Legolvasottabb
Borért soha ekkora összeget nem fizettek árverésen
Mindössze 600 palack készült belőle.... Tovább »
Badacsony új korszakot nyit
A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is.... Tovább »
Legolvasottabb
Borért soha ekkora összeget nem fizettek árverésen
Mindössze 600 palack készült belőle.... Tovább »
Badacsony új korszakot nyit
A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is.... Tovább »
Olvasósarok