Kultúra

Nyolcezer éves boroskancsót találtak

A kép illusztráció
Szerző: Gusto
2017/11/14   |   11:41

Grúziában kanadai tudósok nyolcezer éves agyagedények cserepein találtak olyan vegyületeket, amelyeket a borkészítés legrégibb nyomainak tartanak - számolt be a BBC.

Az edények némelyikén szőlőfürt és táncoló férfiak képeit is felfedezték a tudósok, akik eredményeiket az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) tették közzé. Korábban a borkészítés legrégibb bizonyítékának azokat a maradványokat tartották, amelyeket 7000 éves iráni cseréptöredékekben azonosítottak.

"Úgy véljük, a miénk a legkorábbi bizonyítéka annak, hogy a vadon termő eurázsiai szőlőt borkészítésre háziasították - magyarázta Stephen Batiuk, a Torontói Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Az agyagedényeket két újkőkori faluban találták meg Tbiliszitől mintegy 50 kilométerre délre.

A borkészítés kémiai lenyomatát nyolc agyagedényben fedezték fel, a legidősebb nagyjából a Kr.e. 5980-as évekből származik.

A kvevrinek nevezett nagy korsókat, melyek az ősi agyagedényekhez hasonlítanak, az országban ma is használják borkészítésre - mondta David Lordkipanidze, a Grúz Nemzeti Múzeum igazgatója.

Batiuk szerint valószínű, hogy a bort az újkőkori ember a mai "kvevri-módszerhez" hasonlóan készíthette: a szőlőt összepréselték, a gyümölcshúst, a szárat és a magokat együtt erjesztették.

(forrás: MTI)

Legolvasottabb
Megtaláltuk a legjobb magyar rozépezsgőt
Ez az első tokaji rozépezsgő.... Tovább »
Ha csak egy magyar pezsgőt választhatnék 2017-ből
Három palackkal vehetek belőle egy jó champagne áráért.... Tovább »
A legemlékezetesebb borok, amiket 2017-ben kóstoltam
Tényleg mély nyomot hagytak bennem.... Tovább »
Legolvasottabb
Megtaláltuk a legjobb magyar rozépezsgőt
Ez az első tokaji rozépezsgő.... Tovább »
Ha csak egy magyar pezsgőt választhatnék 2017-ből
Három palackkal vehetek belőle egy jó champagne áráért.... Tovább »
A legemlékezetesebb borok, amiket 2017-ben kóstoltam
Tényleg mély nyomot hagytak bennem.... Tovább »
Olvasósarok