A hét bora

Kedvenc cabernet franc-om

Szerző: Kling József
2017/11/19   |   17:23

Nemsokára, november 25-én lesz a 3. Franc&Franc fórum Villányban, erről jutott eszembe kedvenc cabernet franc-om: Bakonyi Péter Makár 2015.

Ez a bor minden szempontból csúcsot döntött kóstolási praxisomban. Ebből ittam a legtöbbet, mármint nem egyszerre, hanem szépen beosztva. Az elmúlt egy évben rengetegszer kóstoltam egyedül, társaságban, vakon, nyitott szemmel, ülve, állva, csak épp fejen állva nem.

Bármilyen lelkiállapotban vagyok, a Makár mindig ugyanolyan nagy hatással van rám.

Amit a borról tudni lehet és érdemes, azt készítője, Bakonyi Péter így foglalja össze:

„Siklós város felett található a Makár-dűlő, fenn a hegytetőn, innen már Pécs is jól látszik. 0,8 hektárnyi franc-om van itt, bioművelésben gondozom. 2008-as telepítés, de a területet 40 éve nem érte sem permetszer, sem műtrágya, tökéletesen tiszta.

Bakonyi Péter (fotó: Bortársaság)Bakonyi Péter (fotó: Bortársaság)

A Makár meleg és szeles, alig kell permetezni, ha mégis, akkor azt bióban oldom meg. A felső részen magyar, az alsóban francia klónokat ültettem. A bor egyharmada tartályos, a másik része 2-3 éves burgundiai hordóban érett 8 hónapig".

A korty eleje könnyed, mire a közepére érek, besűrűsödik, de nem válik tanningombóccá. Karakterében van valami mentás hűvösség, ami bennem összekapcsolódik a hajnali erdő illatával, a friss piros áfonyával.

De ott van benne a fajtajelleges fűszeres-borsos, feketeszedres melegség is, jóllehet soha nem akasztanám rá a mediterrán jelzőt, és a bor túlmutat a fajtán. Nem a fajtajegyek gyűjteménye.

Nem azért szeretem, mert cabernet franc, hanem mert zseniális bor, mellesleg cabernet franc. Ízhorizontjának peremén eukaliptusz lebeg.

Ízgazdagságát, könnyed-tömör eleganciáját, hihetetlen tisztaságát nem győzöm értékelni.

Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Megszületett az első egri aszú
A keresztapák természetesen tokajiak. ... Tovább »
Legolvasottabb
Gusto13 néven nyit újra a veszprémi Chianti étterem
Új név, új arculat, új stílus, új konyha.... Tovább »
Radikálisan megváltoztatná a hazai pezsgőpiacot
Itt az új magyar pezsgő, amit nem értékesítenek az ünnepek alatt.... Tovább »
Megvan az év borásza
Először nyert borász a Mátrai borvidékről. ... Tovább »
Megszületett az első egri aszú
A keresztapák természetesen tokajiak. ... Tovább »
Olvasósarok