Ízek

Az olaszok levédetnék a pizzát

Pizza napoletana
Szerző: Gusto
2017/11/27   |   20:43

Kétmillió olasz írta alá a petíciót, amelyben azt követelik, mostantól a nápolyi pizza legyen a világörökség része – írja a telegraph.

Olaszország azt reméli, hogy az Unesco, az ENSZ kulturális szervezete jövő heti szöuli ülésén azonnal a világörökség részévé teszi a nápolyi pizzát.

Az olaszok hivatalos is el akarják ismertetni, hogy a pizzakészítés Nápolyban született művészeti forma, ott „találták fel” a 18. század elején. Az első margheritát 1889-ben készítették Savoyai Margit olasz királyné tiszteletére.

A kampányt a nápolyi pizzakészítők szervezete kezdeményezte, amely szerint az igazi nápolyi pizza durum liszt, tengeri só, friss élesztő és bivalymozzarella együtteséből születik, a tésztát csakis kézzel nyújtják és kizárólag fafűtéses kemencében sütik.

Azt állítják, hogy amit ukrán búzából, litván mozzarellából, tunéziai olívaolajból és kínai paradicsomból készítenek, azt ne lehesen pizzának hívni. Mostantól csak eredeti olasz hozzávalókból, a dél-olasz recept szerint készült specialitást lehessen pizzának nevezni.

A nápolyi pizza az olasz nemzeti identitás része, az olasz zászló színeit szimbolizálja a piros paradicsom, a fehér mozzarella és a zöld bazsalikom.

Ha a trikolort megfordítjuk, annak alapján akár hungarikum is lehetne. Annak mostanában úgyis nagy divatja van.

Legolvasottabb
Az Anyukám mondta is bekerült a világ legjobb éttermei közé
Négy magyar étterem szerepel a legjobbak között.... Tovább »
Ha csak egy magyar borászt választhatok, akkor az Györgykovács Imre
Miatta lettem Somló elkötelezett trubadúrja.... Tovább »
Boldog születésnapot, Bortársaság!
Sok apró mozzanatból épül fel egy olyan sikertörténet, mint amilyen a Bortársaságé.... Tovább »
Vetélytársa lesz a Nutellának
Nem lesz benne pálmaolaj. ... Tovább »
Legolvasottabb
Az Anyukám mondta is bekerült a világ legjobb éttermei közé
Négy magyar étterem szerepel a legjobbak között.... Tovább »
Ha csak egy magyar borászt választhatok, akkor az Györgykovács Imre
Miatta lettem Somló elkötelezett trubadúrja.... Tovább »
Boldog születésnapot, Bortársaság!
Sok apró mozzanatból épül fel egy olyan sikertörténet, mint amilyen a Bortársaságé.... Tovább »
Vetélytársa lesz a Nutellának
Nem lesz benne pálmaolaj. ... Tovább »
Olvasósarok